NISU JUŽNI SLOVENI: Hrvatski ambasador tvrdi da je Iran prapostojbina Hrvata

Izvor: SrbijaDanas.com, 20.Maj.2020, 22:46

NISU JUŽNI SLOVENI: Hrvatski ambasador tvrdi da je Iran prapostojbina Hrvata

Između ostalog, Štambuk je lekar (specijalista interne medicine, gastroenterolog i hepatolog), pesnik, autor i utemeljivač i dugogodišnji zagovarač "Zlatne formule hrvatskoga jezika ča-kaj-što".

Hrvatski ambasador u Iranu Drago Štambuk rekao je da je sklon verovanju da je u staroj Persiji bila hrvatska pradomovina.

- Na temelju velikog broja odnedavno dostupnih izvora i činjenica, sklon sam verovanju da je u staroj Persiji bila hrvatska pradomovina. Zvala se >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Harahvatija (grčki Arachosia ili Bela Indija) - rekao je Štambuk u intervjuu za Večernji list.

Kako je istakao, danas se u jugozapadnom Avganistanu geografski opisuju grad Kandahar, reka Helmand, te Hamunsko jezero smešteno na jugoistoku današnjeg Irana.

- Njom je za vreme zoroastranske ahemenidske dinastije kraljevao Vivana, saveznik Darija Velikoga, koji je pomogao persijskom vladaru da savlada protivnika Vaišpatu. U Apadani, velebnoj dvorani sa stupovima u Persepolisu, nalaze se neizrecivo vredni kameni reljefi koji predstavljaju i Darijeve hrvatske saveznike, a u stenama Bistuna, blizu Kermanšaha, klinastim pismom na tri jezika – staropersijskom, elamitskom i akadijskom – ispod reljefnog prikaza Darija Velikog urezan je tekst koji spominje Harahvatiju.

Između ostalog, Štambuk je lekar (specijalista interne medicine, gastroenterolog i hepatolog), pesnik, autor i utemeljivač i dugogodišnji zagovarač "Zlatne formule hrvatskoga jezika ča-kaj-što", nedavno proglašenom hrvatskim kulturnim dobrom i stavljenom na zaštićenu listu Nacionalne nematerijalne baštine.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.