NISTE NI SVESNI Jezive pretnje ponovo stižu iz Hrvatske: Ne odustaju od prljavih ciljeva - glavna meta VUČIĆ

Izvor: SrbijaDanas.com, 28.Maj.2022, 09:58

"NISTE NI SVESNI" Jezive pretnje ponovo stižu iz Hrvatske: Ne odustaju od prljavih ciljeva - glavna meta VUČIĆ

Hrvatski list navodi da Srbija nije ni svesna šta je čeka.

Hrvatska se sprema za rat protiv Srbije. I to na dva fronta, a u prvoj borbenoj liniji je predsednik te države Zoran Milanović. Ne zaostaje, međutim, mnogo ni premijer Andrej Plenković.

Ovo je otprilike suština onoga što su juče pisali hrvatski mediji, u kojima poslednjih dana kao da ne postoji druga tema osim Srbije i optužnice koju je naše Tužilaštvo za ratne zločine podiglo protiv pilota >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << i njihovih nalogodavaca, odgovornih za granatiranje Srba u izbegličkoj koloni na Petrovačkoj cesti tokom "Oluje" 1995. godine.

Zagrebački nedeljni list "7Dnevno" objavio je tekst sa naslovom "Milanović se sprema na rat sa Srbijom".

Kako navode, predsednik Hrvatske će stati u odbranu pilota koji su, prema srpskoj optužnici, usmrtili 13 osoba, među kojima i šestoro dece.

Ovaj list navodi da Srbija nije ni svesna šta je čeka.

- Jasno je da se nakon packi iz Vučićeve Srbije od Milanovića očekuje paljba nalik na onu koju je usmeravao prema bošnjačkoj političkoj kliki, a Srbija je podizanjem optužnice povredila međunarodno pravo i hrvatski suverenitet, na toj tezi Milanović sprema nove napade, zahtevajući da se blokiraju srpski pregovori sa EU - navodi se u tekstu.

Autor se poziva na izvore iz Milanovićevog kabineta i piše:

- Kako tvrde upućeni iz ureda Zorana Milanovića, on će uskoro početi blokadu da pominje i u kontekstu Srbije, kao što to čini po pitanju ulaska Švedske i Finske u NATO. Prema rečima njegovih saradnika, on će paljbu bazirati na tezi da je podizanjem optužnice Srbija povredila međunarodno pravo i hrvatski suverenitet - navodi se u tekstu.

Pokušaj Milanovića da zaštiti zločince i blokira evropski put Srbije i ne treba da čudi. Međutim, čudi što postoje neki u Srbiji koji zdušno pomažu da ubice nedužnih civila ostanu nekažnjene.

Naime, vanpretresno veće Odeljenja za ratne zločine Višeg suda u Beogradu naložilo je Tužilaštvu za ratne zločine da dopuni optužnicu protiv hrvatskih oficira koji su optuženi za zločin na Petrovačkoj cesti.

Od tužilaštva, uz rok od svega tri dana, sudsko veće traži da se saslušaju optuženi (što nije realno, s obzirom na to da su svi u Hrvatskoj, a ta zemlja ne želi da sarađuje na ovom slučaju sa Srbijom), kao i da se dostavi naredba o granatiranju izbegličke kolone, što takođe nije moguće, jer je ta naredba mogla biti i usmena, kao što se to u ratu radi, a i ako postoji, opet je zavedena negde u hrvatskoj arhivi, te je našem tužilaštvu svakako nedostupna.

Postoje nepobitni dokazi da je Hrvatska vojska raketirala izbegličku kolonu u avgustu 1995, poručila je koordinatorka Mreže pomirenja (REKOM) i izvršna direktorka Fonda za humanitarno pravo. Zabrinjavajuće je, ističe, to da predsednik i premijer Hrvatske smatraju da je zaštita pripadnika hrvatske vojske od krivične odgovornosti nacionalni prioritet.

Poslanik u hrvatskom Saboru i lider SDSS rekao je da se na Petrovačkoj cesti nedvosmisleno dogodio težak ratni zločin za koji su svi znali i da je Hrvatska 2009. odbila da odgovori na zahtev BiH da im prosledi imena pilota koji su u tom zločinu učestvovali da bi protiv njih bio pokrenut sudski postupak. On takođe smatra da je dijalog jedini način da se reše otvorena pitanje Beograda i Zagreba, pa i kada je reč o ratnim zločinima.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.