NIŠKI GENIJALCI: 5 gimnazijalca napravilo rasterivač komaraca!

Izvor: Kurir, 30.Avg.2013, 17:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NIŠKI GENIJALCI: 5 gimnazijalca napravilo rasterivač komaraca!

BEOGRAD - Na Sajmu dostignuća mladih u Beogradu petoro gimnazijalaca iz Niša predstavilo uređaj koji može da rastera komarce u krugu prečnika od deset metara. Radi na baterije, lagan je i veoma praktičan.

Rasterivač komaraca može da se nosi u džepu, u kući ili napolju, a oni koji su ga napravili kažu i da nije štetan za okolinu.

"Radi na principu ultrazvuka, proizvodi na principu od 48.000 Hz, to je ultrazvuk nečujan za čoveka, unutra se nalazi >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << čip koji smanjuje napon struje, a povećava njenu frekvenciju, i tako visoko frekventnu struju šalje, upija za zvučnik koji stvara taj ultrazvuk koji ustvari smeta komarcima", kaže Dušan Kocić.

"Gledali smo da od što više proizvoda sličnih uzmemo sve pozitivne strane i spojimo, tako da naš proizvod ne ubija, već samo rasteruje komarce, što je ekološki svesno", kaže Marija Tošić.

Uređaj predstavljen na takmičenju mladih izazvao je veliko interesovanje posetilaca Sajma dostignuća u Beogradu.

Direktorka Gimnazije "Bora Stanković" u Nišu Ljiljana Zlatanović kaže da je sve ovo bila ideja samih učenika.

"Od šrafčića jednog, pa do otpornika i štampanih kola, sve je to njihova ideja i čitava konstrukcija, čitav postupak kako su oni to lemili, šrafili, bušili i smeštali u neku kutijicu koju su jedva nabavili", kaže direktorka.

Profesorka Ana Veljković kažeda đaci imaju potrebe da se udružuju u razne aktivnosti, a preduzetništvo je danas u Srbiji, kao dodaje, zauzelo važno mesto.

Do sada su niški gimnazijalci prodali petnaestak ovih aparata, a na jesen nastavljaju proizvodnju.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.