NEOBIČNO BIĆE PLIVA U CRNOJ GORI: Ima zečije uši, od neprijatelja se brani ljubičastim mlazom (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 26.Sep.2021, 10:40

NEOBIČNO BIĆE PLIVA U CRNOJ GORI: Ima "zečije uši", od neprijatelja se brani ljubičastim mlazom (VIDEO)

Drugačije se zove morski puž golać

Snimak iz Bečića koji je jutros postavljen na Podgoričkom vremeplovu čist je dokaz koliko je priroda predivna. Snimak bića, dosta čudnog, kako pliva kristalno čistim morem, veoma brzo je postao popularan.

- Zna li se što je ovo? Jutros u Bečićima - pitao je autor videa.

I veoma brzo se našao neko, ko je imao detaljno objašnjenje:

- U pitanju je morski puž golać, poznat pod imenom >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << morski zekan (Aplysia fasciata). Poseduje dve izrasline na glavi koje podsećaju na zečije uši, po čemu je i dobio ime. Raste do 25 centimetara, nema kućicu, a od neprijatelja se brani ispuštanjem mlaza intezivno ljubičaste boje. Kreću se simetričnim mahanjem bočnim naborima tela, te ih je izrazito zanimljivo posmatrati dok se simetrično, a ujedno i elegantno kreću. Pored ovakvog slobodnog kretanja često i puzi po dnu. Morski zekan je hermafrodit, što znači da svaka jedinka poseduje i muške i ženske reproduktivne organe, ali tokom parenje preuzima samo ulogu mužjaka ili samo ulogu ženke. Morski zekan je u potpunosti bezopasan po čoveka, tako da ne postoji realan razlog za strah i paniku ukoliko se, plivajući, sretnete sa njim - napisao je pratilac pod nikom @pet_reptiles_montenegro.

Dakle, ako naletite na puža koji se zove zekan, a još je i morski, nema razloga za paniku.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.