NEMAČKOG DIRIGENTA ČEKA TUŽBA! Filharmonija tvrdi da ih je Merklov menadžment PRITISKAO DA PREKRŠE ZAKON

Izvor: SrbijaDanas.com, 15.Jan.2020, 18:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NEMAČKOG DIRIGENTA ČEKA TUŽBA! Filharmonija tvrdi da ih je Merklov menadžment PRITISKAO DA PREKRŠE ZAKON

Epilog događaja

Ono što je trebalo da bude prvi nastup u Beogradu nemačkog dirigenta Juna Merkla, a u organizaciji Beogradske filharmonije, pretvorilo se u, blago rečeno, neprijatno blaćenje preko društvenih mreža nakon što je Merkl, nezadovoljan stavkom iz ugovora, nastup otkazao 60 sati pre prve zakazane probe, usput ispljuvao Filharmoniju na Fejsbuku, a to preneli relevantni mediji koji se bave temama klasične muzike.

Jun Merkl je odustao od gostovanja u Beogradu, >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << za koji je nekoliko meseci ranije potpisao ugovor, a potom na društvenim mrežama izrazio stav da "Beogradska filharmonija pokušava da ga izda", a zatim i uputio "savet": "Ne idite tamo, ne radite tamo, vrlo lako možete biti prevareni ili razočarani".

Nakon takvog poteza se saopštenjem oglasila i Beogradska filharmonije.

Jun Märkl cancels Belgrade concerts over contractual issues https://t.co/oNsyo0NZB3 via @PizzicatoMag

— Pizzicato Magazine (@PizzicatoMag) January 13, 2020

- Potpuno neočekivano, dirigent je otkazao dolazak, i to samo 60 sati uoči prve probe s orkestrom iako je ugovor već potpisao. Razlog za to je njegovo nezadovoljstvo povodom stavke ugovora vezane za avio-transport. Svoje negodovanje je iskazao putem društvene mreže Fejsbuk i portala Slippeddisc koji se bavi događajima u svetu klasične muzike na i iza scene.

Predstavnici gospodina Merkla bili su detaljno informisani o poslovnoj praksi ove institucije, a uporno su odbijali da je poštuju, kažu iz Filharmonije.

- Kao budžetska institucija Republike Srbije, Beogradska filharmonija posluje prema striktnim i jasnim administrativnim pravilima koja su prezentovana gospodinu Merklu i navedena u ugovoru koji je pre više meseci dobio na uvid i potpisao. Ne samo zbog ove činjenice, podrazumeva se da bilo koja organizacija kao minimalni profesionalni standard podrazumeva poštovanje zakona - navodi se dalje u saopštenju.

Jelena Milašinović, PR Beogradske filharmonije je potvrdila da Merklu sledi tužba, odnosno da će Filharmonija "preduzeti zakonske mere" zbog ovog kršenja ugovora.

Milašinovićeva dodaje i da Jun Merkl, od kada je odlučio da se na ovaj način oglasi na društvenim mrežama, nije kontaktirao sa Filharmonijom.

On je, naime, dodaje ona, obrisao inicijalnu objavu na Fejsbuku, koja se i našla na portalu "Slippeddisc", a koji se bavi događajima u svetu klasične muzike.

- Da li je on kontaktirao "Slippeddisc", ili su oni samo preuzeli post, to ne znamo.

Na pitanje šta je konkretno bio problem u stavci ugovora koja se odnosi na avio-transport, sagovornica kaže da bi "detaljisanje bilo ispod džentlmenskog nivoa" i da smatra da je potrebno zadržati profesionalnost.

- Čak i u slučaju kada nas umetnikov menadžment tera na kršenje zakona, što nikome ne možemo da dozvolimo - decidirana je ona.

Da li je Merklov poziv drugim umetnicima iz sveta muzike da "ne idu tamo i ne rade tamo" urodio plodom? Je li još neko otkazao saradnju sa Beogradskom filharmonijom?

- Baš suprotno, dobili smo podršku. Brojni umetnici koji su sarađivali sa Beogradskom filharmonijom, dirigenti kao što u Hauard Grifits, Nurhan Arman, Marijuš Smolij i drugi, podržali su Filharmoniju i osudili nekorektno ponašanje dirigenta i njegov neadekvatan ton - zaključuje Milašinovićeva.

Među njima je i Gabrijel Felc, šef-dirigent Beogradske filharmonije, koji je u autroskom tekstu za Slippeddisc izrazio čuđenje Merklovim nezadovoljstvom.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.