NEMA ŠOPINGA, TERETANA, POZORIŠTA: Od ponoći najveći deo Italije pod pooštrenim anti-kovid merama

Izvor: SrbijaDanas.com, 16.Jan.2021, 19:36

NEMA ŠOPINGA, TERETANA, POZORIŠTA: Od ponoći najveći deo Italije pod pooštrenim anti-kovid merama

Čak 16 italijanskih regiona od 21 ukupno ostaje zatvoreno do 5. marta, po novom Dekretu i parametrima razvoja pandemije koje su ustanovili nadležni zdravstveni organi.

Od tri regiona tzv. „crvena“ sa totalnim zatvaranjem u dva je krenula zvanična žalba na takvu odluku. Lombardija je izračunala da je osetno smanjen broj zaraženih na 100.000 stanovnika, da bi to bio razarajući udarac na ekomiju i zatražila blaže mere.

U provinciji Bolcano najavljuju da oni >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << neće da zatvaraju sve kako predviđa Dekret i upućuju žalbu.

Šta je zajedničko a šta različito u zabranama: ostaje svuda na snazi policijski čas od 22 do 5 ujutru, nema pomeranja stanovništva iz regiona u region, ne može se putovati u inostranstvo osim zbog posla ili iz neophodnih i urgentnih razloga. U crvenim zonama sve je zatvoreno osim apoteka, samoposluga, kioska za cigarete i najneophodnijih servisnih usluga.

Može se izaći iz kuće samo za nabavku životnih artikala, a u ostalim mogućna poseta rodbini ali samo dve osobe. Samo u pet regiona dozvoljeno je otvaranje barova i restorana do 18 sati i potom do 22 sata dostava hrane na kućnu adresu, ali zatvoreni tržni centri za vikend.

Novi Dekret predviđa, shodno razvoju pandemije, otvaranje skijaških centara od 15. februara. Teretane, bazeni, bioskopi, pozorišta zatvoreni su do 5. marta. O otvaranju škola sa višim razredima se diskutuje i plan je da se krene sa 50 posto pupunjenosti.

Jedina mala svetlost predviđena po novom Dekretu jeste formiranje „belih“ zona u mestima gde se pojavilo samo 50 pozitivnih slučajeva na 100.000 stanovnika u jednoj sedmici. Za sada takva jedna zona postoji u Toskani.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.