NEKAD SU IMALI OGANJ I VERU: Ovako žive Srbi kraj Vučitrna. Svi imaju JEDNU ŽELJU

Izvor: SrbijaDanas.com, 06.Dec.2018, 07:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NEKAD SU IMALI OGANJ I VERU: Ovako žive Srbi kraj Vučitrna. Svi imaju JEDNU ŽELJU

U selu Gojbulja kraj Vučitrna, u kojem je od nekadašnjih 700 ostalo manje od 100 Srba, u pustim sokacima ima najviše tišine i katanaca!

I baka Branka Milovanović koja ima 84 godine, na pragu kuće u kojoj su rođeni njen otac, deda i pradeda govori šapatom, a goste koji stignu iz centralne Srbije upozorava da govore tiše. Šapat joj je prešao u naviku.

Kakav je život Srba na Kosovu i Metohiji južno od Ibra, sa taksama i bez taksi, u Gojbulji se vidi kao na dlanu! >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Srbi polako, ali sigurno odlaze, više kuća i imanja u selu već su kupili Albanci i tom procesu se ne vidi kraj.

- Težak je život ovde – kaže baka Branka, a onda nabraja sve muke.

- Najteže je što nemam mira, a to za mene znači samo da me ne diraju. Sve su mi odneli što su mogli da odnesu, od motokultivatora, kazana za rakiju, mašina, do vunenog prsluka, cipela na pragu, starih papuča! Ja gledam, a oni nose na moje oči. A žao mi da odem odavde. Ovde su svi moji rođeni, od čukundede, dede, mog oca, do mene. Mnogi su već otišli, ja sam tu, ćutim i trpim, a ovo nije život.

U pustim sokacima je po koja umrlica Srba, meštana, na mnogim kapijama katanac, u ponekom dvorištu je nova dvospratnica ili trospratnica, ali to su kuće Albanaca. Na velikoj kući preko glavne ulice je zastava tzv. Kosova.

Milica Apostolović živi u selu sa četvorogodišnjim sinom Jugoslavom u kući koja nije njena, od 10.000 dinara mesečno dečjeg dodatka i socijalne pomoći. Kako – zna samo ona.

- Trudimo se da ne budemo gladni. Jugoslav ne zna šta je igračka, nekako nas i donacije zaobilaze, skrajnuti smo, zaboravljeni. A opet, ne ide mi s eodavde, šta ću ja sa sinom u gradu, za grad treba novca, a mi ga nemamo. Ustvari, davno sam ja rešila, ostajem dok je poslednji Srbin ovde – kaže Milica.

Jugoslav se pred nepoznatim ljudima rasplače. On je poslednja srpska beba rođena u selu pre 4 godine.

BONUS VIDEO: Cela Srbija deli scenu iz Kliničkog centra: Pogledajte U ČEMU je doktorka došla da operiše pacijenta

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.