NE SMEJU DA KORISTE OVE REČI: Kraljevska porodica ima zabranu da priča kao sav normalan svet

Izvor: SrbijaDanas.com, 30.Apr.2021, 14:21

NE SMEJU DA KORISTE OVE REČI: Kraljevska porodica ima zabranu da priča kao sav normalan svet

Poznato je da članovi britanske kraljevske porodice ne žive poput običnih "smrtnika"

Osim što žive u nezamislivom luksuzu, moraju se drugačije da se izražavaju. Socijalni antropolog Kejt Foks je objasnila vokabular britanske kraljevske porodice i otkrila koje reči im nije dopušteno da koriste.

PARDON

Pardon bi trebalo da bude najpristojniji način da nekom date do znanja da ga niste čuli, ali ispostavilo se da to nije tako. Umesto toga treba da se >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << kaže "Oprostite?" ili čak "Oprostite, šta?". Ili možete jednostavno da se pretvarate da ste čuli, kimnuti glavom i nasmešiti se.

TOALET

Iako je reč toalet pristojnija verzija VC-a, ovu reč kraljevska porodica izbegava navodno zato što je francuskog porekla.

PARFEM

Ako žele da pohvalite kako neko miriše, umesto reči parfem treba da se kaže: "Sviđa mi se Vaš miris."

SALON

Bakingemska palata ima mnogo soba, ali ni jedna od njih nije salon ili dnevna soba. Umesto toga, koristi se soba za prijem ili soba za sedenje.

OTMEN

Prvo pravilo otmenosti je da nikad sami sebe ne zovete tako. Umesto toga, sugeriše Kejt, koristi se reč pametan.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.