NE SMEJTE SE VEŠTAČKI I NE ČEŠLJAJTE U JAVNOSTI: U ovoj zemlji nećete baš dobro proći ako to ipak uradite

Izvor: SrbijaDanas.com, 11.Okt.2022, 09:49

NE SMEJTE SE VEŠTAČKI I NE ČEŠLJAJTE U JAVNOSTI: U ovoj zemlji nećete baš dobro proći ako to ipak uradite

Svaka država ima svoja pravila, ponašanje u određenim situacijama koje je u redu i koje nije.

Dok je u Srbiji normalno da neko uvek časti u restoranu, u drugim zemljama ništa nije čudno ukoliko svako plati svoj račun.

Takođe, većina španskih prodavnica se zatvara u 14 časova i otvara u oko 17 časova, jer imaju čuveni popodnevni odmor (siesta), dok je u većini zemalja, pa i kod nas ovaj deo dan najproduktivniji jer su svi na poslu.

Tako postoje >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << i određena pravila ponašanja koja bi trebalo da znate ukoliko se zadesite nekada u Fancuskoj, a verujemo da mnogi od vas žele da vide Pariz i Ajfelovu kulu.

Na ulicama Pariza niko vam neće uzvratiti ukoliko se nasmejete veštački, već će vas ignorisati. Iskrenost i prirodan stav je ono što Francuzi cene.

Ako vas u Parizu oslovljavaju sa “madame” a ne “mademoiselle”, a mladi ste i neudati, nemojte to da smatrate uvredom, čak obrnuto. Oslovljavanje sa gospođo umesto gospođice u Francuskoj se smatra činom većeg poštovanja.

Često se desi da u kafiću izvadimo ogledalce da popravimo ruž ili kosu, napuderišemo lice, ali ukoliko boravite u Francuskoj, to nikako nemojte raditi. U Parizu nije pristojno doterivati se ili češljati u javnosti.

Takođe, veoma je bitno kako sedite u restoranu, kafiću, a posebno u poslovnom okruženju. Nikada nemojte stajati ili sedeti pogrbljeno, jer takvim sedenjem nećete samo odati loš utisak, već i uvrediti nekoga u svom društvu

Iako je neobično, Parižani pozivaju taksi tako što ispruže ruku i pucnu prstima. Setite se tog pravila ako vam zatreba taksi – imaćete više sreće prilikom pozivanja.

Mi Srbi smo glasan narod, volimo da se glasno pozdravljamo, smejemo, ali Francuzi izbegavaju galamljenje u javnosti. Ukoliko to ne poštujete bićete prepoznati kao turista sa nižeg stepena kulture, što nikako nije prijatno.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.