Izvor: Blic, 16.Jan.2018, 10:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"NE MOGU MU POBEĆI NI NAJBRŽI" Saobraćajna policija u Sarajevu testira novi sofisticirani radar

Uprava policije MUP Kantona Sarajevo testira ovih dana novi sofisticirani radar kojem, kako kažu, ne mogu pobeći ni najbrži vozači. TruCAM beleži brzinu do 320 kilometara na sat na udaljenosti od čak 700 metara.

Ovo je pilot projekat, a u ovoj fazi policijski službenici ne sankcionišu vozače motornih vozila zbog počinjenih prekršaja, već ih samo upozoravaju.

- Dakle, ovaj radar je za sada samo na probi i kada se uverimo u njegove dobre ili loše stvari, tek >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << onda će uslediti odluka o nabavci ovih radara, istakla je Suvada Kuldija, portparol MUP Kantona Sarajevo, piše Faktor.ba.

Prednost navedenog radara u odnosu na druge radare, kao i stacionirane radare, je što funkcioniše u svim atmosferskim uslovima, danju, noću, po magli, snegu i kiši. Prikuplja videozapise za počinjeni prekršaj, fotografiju visoke rezolucije, gde policijski službenici identificiraju vozilo, registarske oznake i mogućnost vizuelne karakteristike osobe koja upravlja vozilom, kao i mogućnost printanja fotografije i pregled videozapis, navode u MUP.

Uređaj u sebi ima i GPS pa se automatski prikupljaju i podaci o mestima na kojima je korišten. Koristi pouzdane šifrirane podatke, zbog čega su dokazi uvek sigurni. Takođe, ometači im ne mogu ništa.

Kuldija tvrdi da cilj policije nisu kazne za vozače koje moraju naplatiti jer tako propisuje zakon, već da na većinu vozača te kazne deluju da ne prave slične saobraćajne prekršaje.

- Od 1. do 15. januara ove godine stacionirani radari u Kantonu Sarajevo zabeležili su više od 1.300 saobraćajnih prekršaja. Od ovog broja bilo je 400 vozača koji su napravili saobraćajni prekršaj sa stranim tablicama – istakla je Kuldija.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.