NE IDEM NIGDE IZ MOJE CRNE GORE: Paroh Stefan odgovorio Milovom režimu, zakleo se da će braniti svetinje ŽIVOTOM

Izvor: SrbijaDanas.com, 10.Jul.2020, 10:10

"NE IDEM NIGDE IZ MOJE CRNE GORE": Paroh Stefan odgovorio Milovom režimu, zakleo se da će braniti svetinje ŽIVOTOM

Kaže da je bez suda okrivljen i osuđen iako protiv njega i ostalih sveštenika nije podignuta optužnica.

Paroh beranski Stefan Milanović, kome je nedavno uskraćen privremeni boravak u Crnoj Gori kaže da ne ide nigde iz Crne Gore i da se zakleo životom da će braniti svetinje.

- Ne idem nigde iz moje Crne Gore! Ne idem od Cetinjskog manastira i Svetog Petra, pored čijeg kivota sam se školovao. Neću da se pozdravljam ni sa Svetim Vasilijem, kraj čijih svetih >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << moštiju sam mnoge službe otpojao u Ostroškoj pešteri. Ovde ostajem. Ovo je moj dom! Moj Sveti Đorđe u Beranama odlično zna da sam uz njega. Supruga mi je državljanka Crne Gore. Snimak moje ćerke dok peva da ne da svetinje je obišao svet. U oktobru mi stiže naslednik kojeg ću dočekati čistog obraza! Zakleo sam se da ću životom braniti svetinje! Nema predaje, ni milimetar, a ne metar majko Crkvo! Tako će i da ostane! - rekao je paroh Milovanović za medije.

Paroh je nedavno dobio rešenje MUP-a Crne Gore, kojim mu se odbija zahtev produžavanje boravka u toj državi na osnovu sklopljenog braka sa crnogorskom državljankom i iskazuje mu se mera napuštanja Crne Gore u roku od 30 dana.

On je rekao da mu boravak nije produžen jer su iz Centra bezbednosti Berane 8. maja podneli krivičnu prijavu protiv njega i još nekoliko sveštenika, jer su na Đurđevdan obavljali osnovnu versku i svešteničku dužnost molitvenim hodom ulicama Berana. Napomenuo je da su tada poštovali sve zdravstvene mere Nacionalnog koordinacionog tela.

Ocenio je postupak kao napad ne samo na SPC već i na pravoslavnu porodicu.

- Na silu žele da razdvoje porodicu jer su mi supruga i ćerka državljanke Crne Gore, pozivajući se na nepostojeću presudu. Štaviše ako je Crna Gora građanska država, onda ovim rešenjem krši moja i građanska prava moje porodice suprotno svom Ustavu, Krivičnom zakoniku i Evropskoj konvenciji za ljudska prava - rekao je paroh.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.