NAUČNICI SNIMILI NESVAKIDAŠNJU POJAVU: U toku je rađanje nove planete, sve je šokirao neverovatan SPIRALNI VRTLOG (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 24.Maj.2020, 09:52

NAUČNICI SNIMILI NESVAKIDAŠNJU POJAVU: U toku je rađanje nove planete, sve je šokirao neverovatan SPIRALNI VRTLOG (VIDEO)

Od Zemlje je udaljena 520 svetlosnih godina.

Naučnici Evropske južne opservatorije uspeli su da snime sam početak rađanja jednog zvezdanog sistema.

Astronomi su, naime, oko zvezde "AB-Aurige", uočili spiralnu strukturu čiji vrtlog ukazuje na to da se ovde možda formira planeta, objavljeno je na sajtu opservatorije.

Ta zvezda je, inače, udaljena 520 svetlosnih godina od Zemlje i nalazi se u sazvežđu pod nazivom Auriga, odnosno, Kočijaš.
>> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com <<
- Na hiljade egzoplaneta je do sada identifikovano, ali malo toga se zna o njihovom formiranju. Moramo da posmatramo veoma mlade zvezdane sisteme kako bismo uočili trenutak rađanja planeta - rekao je Antoni Bokaleti, koji je predvodio ovu studiju iz Pariske opservatorije PSL Univerziteta, preneli su mediji.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.