NASA POKRENULA NOV NAČIN POTRAGE ZA VANZEMALJCIMA: Traži tragove tehnologije koja nije sa Zemlje (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 21.Jun.2020, 00:54

NASA POKRENULA NOV NAČIN POTRAGE ZA VANZEMALJCIMA: Traži tragove tehnologije koja nije sa Zemlje (VIDEO)

Nova inicijativa NASA želi da otkrije takozvane "tehnopotpise", odnosno naučne dokaze nekadašnje i sadašnje tehnologije koja može da potiče sa neke druge planete

Američka svemirska agencija NASA pokrenula je nov način potrage za vanzemaljcima, sada traže tragove tehnologije koja nije sa Zemlje.

Čudne naprave u svemiru, poput neobičnih solarnih panela, rojeva satelita, megagrađevina ili hemikalija koji ne bi mogli da budu napravljeni zemaljskom tehnologijom, >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << trag su preko koga NASA želi da utvrdi postojanje vanzemaljaca.

.

- Projekat potrage za vanzemaljskom inteligencijom (SETI) oduvek se suočavao sa izazovom gde da traži. U koju zvezdu da uperi teleskop kako bi tražio signal. Sada znamo gde da tražimo. Imamo na hiljade egzoplaneta, uključujući i one koje su u nastanjivoj zoni oko svoje zvezde i u kojima se može formirati život. Igra se promenila - kazao je astronom Adam Frank, profesor na Univerzitetu Ročester.

Stručnjaci posebno ukazuju na planetu Proksima B, nekadašnju zvezdu koja je sada ugašena, a koja po svojim karakteristikama nalikuje Zemlji, ali ima dve strane na kojima je stalno dan ili noć.

- Ukoliko civilizacija na toj planeti želi da osvetli ili zagreje noćnu stranu, mogla bi da postavi fotosenzitivne ćelije na stranu na kojoj je stalno dan i da prenosi električnu energiju tamo gde je noć - naveo je primer dr Ejvi Leb sa Harvard univerziteta.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

Promena taktike: NASA traži dokaze vanzemaljske tehnologije u svemiru

Izvor: B92, 21.Jun.2020

Američka svemirska agencija NASA pokrenula je nov način potrage za vanzemaljcima - sada traže tragove tehnologije koja nije sa Zemlje...Čudne naprave u svemiru, poput neobičnih solarnih panela, rojeva satelita, megagrađevina ili hemikalija koji ne bi mogli da budu napravljeni zemaljskom tehnologijom,...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.