NARODNI FRONT: Kod nas se rodi više od 7.000 beba godišnje

Izvor: Kurir, 09.Mar.2015, 21:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NARODNI FRONT: Kod nas se rodi više od 7.000 beba godišnje

Otvorili smo još jednu salu za laparoskopske operacije, pribavili laser za prenatalne operacije blizanaca i još mnogo toga, kaže prof. dr Snežana Rakić v. d. direktora GAK „Narodni front“

U Ginekološko-akušerskoj klinici „Narodni front“ godišnje se rodi više od 7.000 beba i to je najveći broj porođaja u celoj državi, iako ova klinika nije najveća po kapacitetu. Pored rekorda u porođajima, na klinici se obavi više od 3.500 ozbiljnih ginekoloških operacija >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << i 1.500 laparoskopskih intervencija, kaže u intervjuu za Dr Kurir v. d. direktora ove ustanove Snežana Rakić.

Šta je u GAK urađeno u poslednjih godinu dana, čime možete da se pohvalite?

- Možemo da se pohvalimo mnogim stvarima. U poslednjih godinu dana otvorili smo još jednu salu za laparoskopske operacije, pribavili smo laser za prenatalne operacije blizanaca, započeli smo sa radovima na rekonstrukciji Odeljenja za vantelesnu oplodnju, počela je sa radom genetska laboratorija, implementirali smo vrlo važan informacioni sistem u kliniku, pokrenuli smo proces akreditacije za rad i to sve zajedno je znatno osnažilo našu kliniku.

Da li vam država dovoljno pomaže?

- Da. Sistem ne bi mogao da funkcioniše da nemamo podršku onoga ko je vlasnik ove bolnice, dakle Ministarstvo zdravlja, država i Vlada Srbije. Da nema te podrške, ne bismo mogli da radimo.

Šta kažete na to što nam mladi stručnjaci sve više odlaze u inostranstvo?

- Oni odlaze jer je prethodnih godina vođena vrlo restriktivna politika prema lekarima. Ukinute su specijalizacije, došli smo u situaciju da jedno vreme nismo školovali doktore specijaliste i sada smo tu gde smo. Imamo specijalnosti koje su potpuno deficitarne, poput anesteziologa, vaskularnih hirurga, radiologa i drugih. Zbog svega toga sve više studenata pete godine uči strane jezike i odlazi van zemlje.

Kako možemo da se borimo protiv te pojave?

- Jedini način da se to prevaziđe jeste da se napravi smena generacija. Da se mladim ljudima da šansa, jer u svakoj generaciji postoje odlični studenti koji su željni prakse i rada, to im se treba omogućiti.

U medijima se često provlači jako siromašan doručak za trudnice u porodilištima. Šta kažete na to?

- Postoje tačno određeni jelovnici. Mi imamo dijetetičare i napravili smo jelovnik onako kako treba da izgleda prema propisima.

Tužan prosek

JEDNO DETE PO PORODICI

Često viđamo naslove „Bebi-bum“, stvara se utisak da se bebe rađaju u velikom broju, a znamo da je negativan prirodni priraštaj. Šta kažete na to?

- Da, bebi-bum se dešava ako posmatrate našu kliniku i druga velika porodilišta. To stvara osećaj da se deca rađaju u velikom broju, ali ako to rasporedite na teritoriju cele Srbije, nažalost, biće da je prisutan negativan prirodni priraštaj. Smatra se da godišnje umre čitav mali grad. U nekim mestima u istočnoj Srbiji ima veoma malo porođaja, na primer jedan u pet dana ili 300 godišnje. Nažalost, ljudi se teško odlučuju na stvaranje porodice i rađanje. Ranije je prosek dece po porodici bio dva, s sada je samo jedno dete.

Činjenice

- GAK „Narodni front“ postoji od 1. marta 1955. godine

- Od osnivanja je u njemu rođeno više od 350.000 beba

- 700 stručnjaka radi na klinici

Pacijenti su pokazali da su zadovoljni radom ove klinike jer su u istraživanju koje je sprovelo Ministarstvo zdravlja dali ocenu 4,21

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.