NAROD POBEDIO MINIHIDROELEKTRANE: Brišu se lokacije MHE sa Stare planine (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 21.Sep.2019, 12:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NAROD POBEDIO MINIHIDROELEKTRANE: Brišu se lokacije MHE sa Stare planine (VIDEO)

Odbornici Gradske skupštine Pirota na današnjoj sednici su doneli zaključak o brisanju svih lokacija mini hidroelektrana (MHE) na Staroj planini iz novog Prostornog plana Pirota i o moratorijumu na izgradnju derivacionih MHE.

To se dešavalo u isto vreme kada su građani okupljeni oko Pokreta „Odbranimo reke Stare planine” i „Saveza mesnih zajednica Stare planine” protestovali ispred zgrade Skupštine grada Pirota, zahtevajući od lokalne vlasti da se na današnjoj sednici >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << donese odluka da se iz novog Prostornog plana Pirota čija izrada počinje, izbrišu sve lokacije za izgradnju mini hidrocentrala u Parku prirode Stara planina.

Jedan od aktivista pokreta „Odbranimo reke Stare planine” Aleksandar Panić je rekao da od lokalnog parlamenta zahtevaju da jučerašnja najava o brisanju svih lokacija za izgradnju MHE na Staroj planini dobije svoj institucionalni okvir i da odluka o brisanju derivacionih MHE ne samo u Prostornom planu Pirota, već i Srbije postane zvanična.

- Tražimo da oni koje građane plaćaju kroz svoje poreze ne sede ovde, nego da dođu u Topli Dol i vide da li meštani od 90 godina, koji se smrazavaju na mostu, brane svoj ćef ili interese grada. Ovo je pozitivan pomak i od odbornika očekujemo odluku da se njihova gradnja stopira - rekao je Panić.

Predsednik „Saveza mesnih zajednica Stare planine” Nebojša Ilić kazao je da očekuje da odbornici Gradske skupštine donesu odluku da se iz Prostornog plana Pirota brišu MHE.

- To je najavila gradska vlast. Ovakva odluka mora da se donese i zaštite staroplaninske reke i prestane njihovo uništavanje. Ima nas svuda, ne samo u Toplom Dolu i Jelovici, već sutra u Beogradu i širom Srbije. Danas smo ovde da pozovemo odbornike na savest i razum i da donesu odluku zbog svojih pokolenja - rekao je Ilić.

Dodao je da od sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem očekuje da stavi tačku na taj problem i da se donese zakon o stavljanju moratorijuma na izgradnju MHE i zaustavi, kako je istakao, uništavanje reka u Srbiji.

Meštanka Temske Minja Nikolić kazala je da je njihova poruka sa svih dosadašnjih i sadašnjih protesta da treba sačuvati planinske reke.

- Mesecima dežuramo u Toplom Dolu. Smatramo da sve reke moraju i dalje da teku zbog naše i dece naše dece. Reke za nas sa Stare planine su život - rekla je Nikolićeva.

Zamenik gradonačelnik Pirota i predsednik Gradskog odbora SPS-a Vidojko Panajotović naveo je da je njegova stranka protiv izgradnje MHE, a posebno derivacionih.

- Zajedno sa gradonačelnikom i koalicionim partnerima doneli smo zajedničku odluku da se u Prostornom planu grada koji se radi izbace sve lokacije za izgradnju MHE na Staroj planini. Takav zaključak danas je donet i na sednici Gradske skupštine. Svako ima pravo da protestuje i očekujemo da se sve mirno završi - kazao je Panajotović.

Dodao je da od MHE na Staroj planini „nema nikakve koristi”.

Grad Pirot izbrisaće iz novog Prostornog plana, čija izrada počinje ubrzo, sve lokacije za minihidroelektrane (MHE) na teritoriji Parka prirode „Stara planina”, najavio je danas na konferenciji za medije Slaviša Svilarov, direktor Javnog preduzeća za planiranje i izgradnju grada Pirota.

Direktor Svilarov je, kako prenosi portal Pirotske vesti, rekao da je aktuelni Prostorni plan Grada Pirota donet 2011. godine. Zbog primedbi i zahteva za izmenama i dopunama Zakon o planiranju i izgradnji je više puta menjan.

- Sve to je uslovilo da odbornici Skupštine grada na sednici u aprilu ove godine donesu odluku da se radi potpuno novi Prostorni plan Grada Pirota koji će raditi tim stručnjaka našeg preduzeća - rekao je  direktor Svilarov.

- Svedoci smo da je pitanje MHE veoma aktuelno pitanje. Naš stav je da ubuduće iz Prostornog plana izbacimo sve lokacije za MHE na teritoriji Parka prirode „Stara planina”. Očekujemo da takođe i nadležne institucije i ministarstva donesu odgovarajuće odluke s obzirom da za to već postoje najave - izjavio je  direktor Svilarov i dodao da postoji mogućnost da se brišu lokacije za MHE i van teritorije Parka prirode, i to tokom procesa ranog javnog uvida i javnih rasprava koje će biti organizovane do kraja godine.

Svilarov je podsetio da u zaštićenom području Stare planine postoje 43 lokacije za MHE a van zaštićenog područja 15 lokacija.

- Do polovine naredne godine završićemo sa izradom nacrta, a u drugoj polovini naredne godine tražićemo saglasnost Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i da se do kraja sledeće godine Plan usvoji na Skupštini Grada Pirota - rekao je je Svilarov.

Ova vest je obradovala sve koji se bore za zaštitu reka Stare planine.

Meštani Temske su na sednici Mesne zajednice Temska, ali i predstavnici još nekoliko sela na čijoj se teritoriji grade mini-hidroelektrane, poput sela Rakita i drugih, još pre dve godine doneli odluku da se zabrani izgradnja derivacionih mini-hidroelektrana na njihovim teritorijama kako bi se, po rečima Predsednika MZ Temska Tomislava Pančića, sačuvao biljni i životinjski svet.

- Sve dok odluka Skupštine Pirota ne bude konačna aktivisti udruženja „Odbranimo reke Stare planine” neće odustati od borbe protiv derivacionih MHE. Važno pitanje je i šta će se desiti sa MHE koje se grade – rekao je elektroinženjer Dušan Mitić jedan od aktivista „ORSP” i podsetio da u subotu, 21. septembra, u 16 sati u Pionirskom parku u Beogradu organizuju protest protiv izgradnje mini-hidroelektrana u Srbiji.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.