NAREDNA 72 SATA SU KLJUČNA: Nove mere Kriznog štaba i pravila koja važe za vikend

Izvor: SrbijaDanas.com, 03.Apr.2020, 13:53

NAREDNA 72 SATA SU KLJUČNA: Nove mere Kriznog štaba i pravila koja važe za vikend

" Ukoliko ne budemo prilazili jedni drugima 14 dana na metar i po, nećemo više imati ni zaraženih"

Pred građanima Srbije su najkritičniji dani od kada je korona virus registrovan u našoj zemlji. U narednih 72 sata, kako je rekao predsednik Srbije Aleksandar Vučić, očekuje se ubrzanje broja zaraženih i umrlih od posledica korona virusa. Iako su juče donete nove mere, danas su neke promenjene.

Naredna 72 sata su možda i najvažnija do sada

Vučić >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << je najavio da nas vrhunac korobna virusa čeka u narednih 15 dana i da su kapaciteti za testiranje drastično uvećani.

- Nisu lepe vesti, očekujem u naredna 72 sata još veći broj obolelih i umrlih. Ovo nije predviđanje, ovo je nešto što je logično očekivati. Danas smo imali tri smrtna slučaja, a 81 osoba je na respiratoru. Lica koja se nalaze u našim bolnicama i privremenim bolnicama osećaju se dobro. Ono što smo danas prometili kao pravilnost u prethodna tri dana od kada imamo povećano testiranje je da je veći procenat pozitivnih koji dolaze iz Beogada, Ćuprije, Čačka i Valjeva - rekao je predsednik.

Što se tiče Niša, on je uspeo da se stabilizuje, a u Ćupriju je poslata oprema i čeka se da se vidi kako može da se pomogne Čačku.

- Imaćemo i veću smrtnost i više zaraženih i to upravo dolazi od tog 15. i 16. kada smo imali veliki priliv i veliki broj novozaraženih. Kapacitete za testiranje smo uvećali, a zahvaljujući Kinezima izgradićemo i novu laboratoriju - rekao je Vučić.

Dr Branimir Nestorović je, takođe, istakao koliko je važno sada biti maksimalno oprezan i poštovati mere:

- Sedite kući još tri ili četiri nedelje. Toliko bi još trebalo da bude vrlo važna socijalna distanca - rekao je dr Nestorović.

Dr Goran Stevanović je rekao da za sada stoji onako kako su od početka i pokušavali i da nema eksponencijalnog rasta.

- Činjenica stoji da ukoliko bismo u ovom trenutku prekinuli svaki kontakt, za neke dve do tri nedelje bismo mogli da očekujemo pad broja obolelih, a broj smrtnih slučajeva bi se odrazio dve tri nedelje posle toga. Ali sve to zavisi od svakoga od nas pojedinačno - kazao je dr Stevanović.

Dr Darija Kisić Tepavčević je rekla da smo mogli i ove smrtne slučajeve da izbegnemo, ali da je veoma važno poštovati propisane mere kako ne bi bilo više zaraženih.

Prema poslednjim informacijama, u Srbiji je potvrđen 1.171 slučaj  korona virusa. Broj preminulih u Srbiji je 31. Više od 53.230 ljudi u svetu je preminulo, a obolelo je preko milion ljudi.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.