NAPADNUTI AMERIČKI VOJNI KONVOJI: Iranske milicije u Iraku priredile pakao snagama SAD-a

Izvor: SrbijaDanas.com, 10.Dec.2021, 22:41

NAPADNUTI AMERIČKI VOJNI KONVOJI: Iranske milicije u Iraku priredile pakao snagama SAD-a

Izvedeni brzi napadi

Proiranski islamski otpor u Iraku Ashab al-Kahf objavio je da je napao dva konvoja koji su prevozili logističke zalihe i opremu za koaliciju koju predvode SAD u Iraku. Prvi konvoj za snabdevanje bio je napadnut u centralnoj provinciji Vavilon, dok je drugi napadnut u južnoj provinciji Kadisija. Oba konvoja gađana su improvizovanim eksplozivnim napravama. Nema prijavljenih žrtava.

Ashab al-Kahf i druge proiranske snage >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << u Iraku već više od godinu dana napadaju konvoje i baze koalicije predvođene SAD-om kao odgovor na ubistvo Abu Mahdi al-Muhandisa, zamenika komandanta iračkih Jedinica narode mobilizacije i komandanta iranskih snaga Kuds, Kasema Sulejmanija.

Iraqi Shiite insurgent faction Ashab al-Kahf has claimed responsibility for an IED attack today targeting a convoy supplying the U.S. military as it passed near the Iraqi city of Al-Diwaniyah (in the "Greater Sumer" area).

— Evan Kohlmann (@IntelTweet) December 9, 2021

Nekoliko sati pre novih napada, irački savetnik za nacionalnu bezbednost saopštio je da je koalicija predvođena SAD završila svoje borbene misije u zemlji. Najava je bila deo američkog plana da prebrendira svoje vojno prisustvo u Iraku u "misija obuke". Napadi u Vavilonu i Kadisiji su verovatno bili upozorenje proiranskih snaga Vašingtonu.

Pro-iranske snage su prošlog meseca zapretile SAD žestokom borbom ako ne povuku sve svoje trupe iz Iraka pre kraja 31. decembra.

Vesti iz Sirije, Iraka, Jemena i Libije možete pročitati OVDE.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.