NAPAD MEDVEDA U ARILJU: Ivko je video nešto čudno u dvorištu, pratio je tragove krvi i NAIŠAO NA JEZIV PRIZOR

Izvor: SrbijaDanas.com, 04.Jun.2020, 14:51

NAPAD MEDVEDA U ARILJU: Ivko je video nešto čudno u dvorištu, pratio je tragove krvi i NAIŠAO NA JEZIV PRIZOR

Ovaj događaj iznenadio je čitavo selo.

Strah je zavladao ariljskim selom Visoka. Napadi medveda koji su skoro ustaljeni u podgolijskim selima, proširili su se i na teritoriju susedne opštine.

Ivko Šaptović juče ujutru krenuo je u uobičajni obilazak svog seoskog domaćinstva udaljenog dva kilometara od kuće u kojoj živi i zatekao užasan prizor.

- Na imanje sam stigao sa prijateljem drugim poslom, i samo u prolazu bacio pogled na tor, koji je u sklopu >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << štale. Iako stado broji više od dvadeset ovaca, odmah mi je nešto bilo sumnjivo. Nisam uspeo da ugledam ovna predvodnika koji je nosio i medenicu. Približio sam se, video provaljenu kapiju i tragove krvi.

- U prvom trenutku nisam mogao da pretpostavim šta se desilo sa životinjom, ali prateći tragove po otiscima sam zaključio da je u pitanju mečka. Nekih 150 metara odatle zatekao sam samo rogove i mnogo krvi - priča Ivko Šaptović iz sela Visoka.

Ovaj događaj iznenadio je čitavo selo, pogotovo što je medved prišao jako blizu kuća. Prema njihovim rečima strah da će se isti scenario ponoviti je prevelik.

Ivko je slučaj odmah prijavio Ministarstvu zaštite životne sredine, čiji će republički inspektor izvšiti procenu štete. Podsećamo, mrki medved je zaštićena vrsta, a cilj svih koji se bave zaštitom prirode je pronalaženje rešenja zajedničkog života medveda i ljudi na planinskim visovima, zbog čega se na ovim životinjama vrši monitoring, prenosi uziceoglasnatabla.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.