NAJVIŠE U SVOJOJ ISTORIJI: Kina 2020. godine dala 378 milijardi dolara za projekat koji će je učiniti NEPOBEDIVOM

Izvor: SrbijaDanas.com, 01.Mar.2021, 21:55

NAJVIŠE U SVOJOJ ISTORIJI: Kina 2020. godine dala 378 milijardi dolara za projekat koji će je učiniti NEPOBEDIVOM

Peking svoje snove pretvara u velika dela

Kineska ulaganja u istraživačke svrhe i razvoj dostigla su neviđeni maksimum od 2,4 odsto BDP-a 2020. godine, prema preliminarnim podacima koje je objavio Državni zavod za statistiku.

Biro je u nedelju saopštio da je ukupna potrošnja Kine za istraživanja i razvoj porasla za 10,3 odsto u odnosu na prethodnu godinu na 2,44 milijardi juana (377,8 milijardi dolara).

Ali tempo rasta bio je najsporiji u poslednjih >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << 5 godina i u poređenju sa 12,5 odsto u 2019. godini. Podaci objavljeni danas o rashodima za istraživanja i razvoj podležu reviziji, a konačni bilans iz 2020. godine očekuje se kasnije ove godine.

Planirano je da Peking detaljno objavi dodatne mere, ima za cilj da podrži veću samoinicijativu u tehnologiji i inovacijama kroz Nacionalni narodni kongres, koji započinje sa radom tokom ove nedelje, navodi agencija "Bloomberg".

Vladajuća Komunistička partija takođe će na svom godišnjem skupu objaviti ekonomske i političke ciljeve za ovu godinu, za narednih pet godina, i do 2035. godine. Američke politike kojima se želi obuzdati brzi uspon Kine dale su Pekingu snažan zamah za tehnološku samodovoljnost.

Kina se obavezala da će ubrzati razvoj 5G tehnologija, proizvodnje poluprovodnika i drugih tehnologija koje se smatraju ključnim za sledeću fazu ekonomskog razvoja.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.