Izvor: SrbijaDanas.com, 26.Jul.2021, 19:12

NAJTRAŽENIJA RELIKVIJA NA SVETU: Za koplje koje je ubilo Isusa verovalo se da ima čudesnu moć, pred njim je drhtao i Hitler

NAJTRAŽENIJA RELIKVIJA NA SVETU: Za koplje koje je ubilo Isusa verovalo se da ima čudesnu moć, pred njim je drhtao i Hitler

Tri pretendenta na unikatni primerak, umešanost Stefana Nemanje, Hitlerova obuzetost i Konstantinova opsesija dovoljno govore o traženosti primerka za koji se veruje da donosi prevlast u svetu

Koplje kojim je na Golgoti ubijen razapeti Isus Hrist gotovo dve hiljade godine kasnije izaziva pometnju u tajnim društvima i među vladarima opijenim idejom moći koju sa sobom nosi ovaj talisman.

Kult Longinovog koplja na ovim prostorima oživeo je Dragan Bjelogrlić, u >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << prvoj sezoni serije “Senke nad Balkanom”, u kojoj se odvija hajka baš za ovim talismanom za kojim je tragao čitav svet.

Postoji verovanje da ova relikvija donosi moć, da je onaj ko je poseduje zapravo vladar sveta, a mnogi državnici, kao i tajna društva bili su opsednuti potragom za kopljem, kako bi ga pronašli i demonstrirali svoju posebnost i nadmoć nad ostalima.

Gaj Kasije Longin bio je rimski centurion koji je kopljem ubio razapetog Isusa Hrista, ubodom između četvrtog i petog rebra. Iz zadate rane, krv je krenula da teče i poprskala je lice svetog Longina. Pošto je bio poluslep, kada je krv došla do očiju, u trenutku je progledao. Kasnije, Longin je prešao u hrišćanstvo, a danas je se slavi kao svetac i u pravoslavnoj i u katoličkoj crkvi.

To se sa sigurnošću ne može utvrditi, put od dva milenijuma kroz istoriju bio je buran, koplje je menjalo posed, a danas postoje tri potencijalne lokacije na kojima se nalazi, i svaka od njih za sebe tvrdi da je originalna.

Jedna od verzija je da se sveto koplje u čuva u Vatikanu ispod kupole Bazilike Svetog Petra, druga tvrdi da se čuva u Beču, u palati Hofburg, dok se treće koplje navodno nalazi u jermenskom Vagaršapatu.

Mnogi državnici bili su opsednuti ovom relikvijom, a smatrali su da ona sa sobom nosi neverovatnu moć, kao i prestiž, zbog kog su sebe doživljavali liderima čitavog sveta.

Koplje je posedovao i rimski car Justinijan, zatim franački kralj Karlo Veliki, kao i Fridrih Barbarosa, kom je prema jednoj legendi u Nišu Longinov mač dao Stefan Nemanja, međutim ne postoje nikakvi dokazi o ovom poklonu srpskog velikog župana.

I sam Adolf Hitler osećao je katarzu pred bodežom kojim je ubijen Isus, a trenutak kada je otišao u Beč, gde se nalazilo koplje i stao pred njega, opisao je sledećim rečima.

-Odmah sam znao da je ovo bio važan trenutak u mom životu, ali ipak nisam mogao da kažem zašto je jedan hrišćanski simbol ostavio takav utisak na mene. Stajao sam tako i nekoliko minuta netremice zurio u njega potpuno nesvestan zbivanja oko sebe. Izgleda da je nosio neko skriveno unutarnje značenje koje sam osećao u sebi, znam, a ipak nisam mogao da ga prizovem u svest - rekao je firer nacističke Nemačke.

Koplje iz Beča je tokom Drugog svetskog rata osvojio američki general Džordž Smit Paton, i nekoliko meseci kasnije vratio u prestonicu Austrije, da bi ubrzo i poginuo u nedovoljno razrešenoj saobraćajnoj nesreći. Mnogi tu smrt povezuju upravo sa moći koje je koplje imalo, dok drugi veruju u njegov sukob sa američkim političarima.

Vladar za kog se Longinovo koplje najviše vezuje je rimski car Konstantin, koji se od njega nije odvajao nikada. Proglasio ga je talismanom moći, a pomogao mu je i u bici posle koje je Hrišćanstvo postalo zvanična religija tada najmoćnijeg carstva sveta.

Uz pomoć svoje majke Jelene krenuo je u pohod na druge relikvije, za koje je verovao da su vesnici čudesnih događaja. Našao je krst i klinove kojim je Isus razapet i od jednog od tih klinova napravio je novi vrh za Longinovo koplje. Tri veka kasnije, Persijanci su došli u posed koplja, i prema navodima polomili ga na dva dela, što možda i opravdava današnje tri verzije talismana.

Ono u šta niko ne može posumnjati je činjenica da su vladari koji su ga posedovali osećali nadmoć i činili sve da ostane u njihovom posedu. Čuveni tebanski legionar osuđen na smrt, Mauricijus, umro je držeći u rukama koplje, dok je Adolf Hitler izvršio samoubistvo svega jedan sat posle saznanja da je relikvija pala u ruke Amerikanaca.

Takođe, dok se nalazilo u njihovom posedu, ova zemlja izvršila je dva napada atomskim bombana na Japan, čime su potvrdili status najmoćnije države sveta.

Naučnici, istoričari i kriminolozi širom sveta ne mogu da se usaglase oko toga koje koplje je unikatno, najveće šanse za to ima ono stacionirano u Jermeniji, pošto se za koplja u Beču i Vatikanu veruje da potiču iz sedmog veka. Ono šta se sa sigunošću može tvrditi je to da i dalje postoji veliki broj okultnih društava koje žele prisvojiti ovu svetinju.

Nastavak na SrbijaDanas.com...


Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.