NAJMISTERIOZNIJA ŠUMA SRBIJE! Drvoseče na Rudniku ČUVAJU SPOMENIKE nesrećnog Stojana i njegove porodice

Izvor: SrbijaDanas.com, 09.Dec.2019, 02:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NAJMISTERIOZNIJA ŠUMA SRBIJE! Drvoseče na Rudniku ČUVAJU SPOMENIKE nesrećnog Stojana i njegove porodice

Meštani imaju objašnjenje

Posao drvoseče nije ni malo lak, svaki odlazak u šumu za ove ljude predstavlja rizik, jer nikad se ne zna gde će drvo da padne.

Međutim, u jednom delu šume između sela Vojkovci i planine Rudnik nikada se nije desilo ništa loše, a ovdašnji meštani imaju i objašnjenje zašto.

- Ovde je šuma koja se prostire na oko sto hektara i nema u blizini kuće sigurno šest kilometara, ima samo puteva kojima prolazimo da prevezemo >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << drva. Usred šume nalaze se dva spomenika na kojima je samo krst urezan, koji su verovatno još iz vremena Turaka, i jedan mali spomenik koji je prekrilo lišće. Tu su po pričama starijih meštana zemni ostaci Stojana i Stojanke i njihovog deteta, koji su prema našim pretpostavkama negde u blizini i živeli. Svaki put kada prođemo pored tih spomenika mi se zaustavimo i proverimo da li je sve u redu jer postoji verovanje da nas oni štite - pričaju drvoseče i dodaju da se nikada u ovom delu šume nije desila nikakva povreda ili nezgoda.

Iako ne smeju da pale sveće majstori za drvo su izrezali od drveta malo obeležje nalik fenjeru, takođe su ogradili prušćem i motkama plac oko spomenika.

- Potez šume gde su spomenici nazvan je Stojanovci, po njima. Oko spomenika i neposredno u blizini nema drveća, niti rastinja kao što ga ima malo dalje. Taj deo gde su spomenici je čist kao da neko svakoga dana dolazi i održava, raste samo trava koju u jesen prekrije lišće - kažu oni.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.