NA PRAGU SMO TREĆEG SVETSKOG RATA Premijerka Brnabić: Situacija na globalnom nivou je izuzetno teška

Izvor: SrbijaDanas.com, 29.Jun.2022, 10:06

"NA PRAGU SMO TREĆEG SVETSKOG RATA" Premijerka Brnabić: Situacija na globalnom nivou je izuzetno teška

Tehnička vlada Srbije se trudi da ne vodi svetsku politiku, već da sačuva poziciju naše zemlje u svetu, kako bi se nastavio ekonomski rast, razvoj i realizacija nacionalnih projekata, kazala je danas premijerka Ana Brnabić.

Ona je navela da je osnovni cilj vlade Srbije, u ovom trenutku, da "izgura" rast penzija od 19,1 odsto, dvocifren rast minimalca i rast plata u javnom sektoru, a da pri tom privreda ne trpi, ne raste javni dug zemlje i budžet zemlje ostane stabilan i jak.
>> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << />
Premijerka je to rekla za RTS, odgovarajući na pitanje kako će Srbija da vodi nacionalnu politiku u kriznim vremenima izazvanim ratom u Ukrajini.

Brnabić je istakla da Srbija vodi hrabru i pametnu politiku za koju je najviše zaslužan predsednik Srbije Aleksandar Vučić i osvrnula se na to što je predsednik Vučić juče na Vidovdan odlikovao i bivšeg premijera Japana Šinzoa Abea.

- To pokazuje koliko Aleksandar Vučić detaljno i pamtno razmišlja o poziciji i ugledu Srbije u svetu. Dok je bio premijer Japana, Šinzo Abe je mnogo uradio zajedno sa Aleksandrom Vučićem, koji je tada bio predsednik vlade, na zbližavanju Srbije i Japana. U njegovo vreme najveći broj japanskih investitora je došao u Srbiju i pokrenuo se talas japanskih investicija koji je nama doneo neslućeni kredibilitet kao investicione destinacije - kazala je Brnabić.

Dati odlikovanje nekome ko je bivši premijer, ocenila je Brnabić, učvrstilo je most između Srbije i Japana i to u trenutku u svetu kada svako gleda isključivo sopstvene interese.

Smatra da je to jedan od načina na koji se gradi jaka pozicija Srbije i održavaju prijateljstva i partnerstva u svim delovima sveta.

Brnabić je kazala da je svet na pragu Trećeg svetskog rata i da je situacija izuzetno teška i napeta na globalnom nivou, ali da Srbija nastoji da očuva poziciju nezavisnog i samostalnog odlučivanja.

- Na pragu smo trećeg svetskog rata i u teškoj smo situaciji, ali pokušavamo da zadržimo poziciju nezavisnog i samostalnog odlučivanja, koja je izuzetno teška, ali koja je najpametnija, najbolja, najhrabrija i najmudrija - navela je Ana Brnabić.

- Danas kada se u svetu pomene Srbija svi načulje uši. Srbija danas zavređuje posebnu pažnju i od strane EU, SAD, Bliskog istoka, Kine i Rusije i to je pozicija koja je teška za jednu teritorijalno i bročajnu malu zemlju kakva je Srbija. A ta pozicija izvojevana je hrabrom i mudrom politikom - poručila je Brnabić.

Iako se, prema rečima premijerke, od Srbije očekuje da učestvuje u dijalogu "da se strasti smire", prioritet naše zemlje je da očuva sopstveni mir i bezbednost.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

"Trudimo se da održimo ekonomski rast zemlje"; "Eneregetika najvažnija tema buduće vlade"

Izvor: B92, 29.Jun.2022

Beograd -- Tehnička vlada Srbije se trudi da ne vodi svetsku politiku, kazala je danas premijerka Ana Brnabić...Brnabić je rekla da se Vlada trudi da sačuva poziciju naše zemlje u svetu, kako bi se nastavio ekonomski rast, razvoj i realizacija nacionalnih projekata...Ona je navela da je osnovni...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.