NA POMOLU NOVA KATASTROFA! Zagrevanje okeanskih i morskih voda uskoro nam može uzeti ono od čega NAJVIŠE ZAVISIMO

Izvor: SrbijaDanas.com, 07.Jul.2020, 16:56

NA POMOLU NOVA KATASTROFA! Zagrevanje okeanskih i morskih voda uskoro nam može uzeti ono od čega NAJVIŠE ZAVISIMO

Među ugroženim vrstama su neke najkomercijalnije poput atlantskog bakalara, aljaskog bakalara ili crvenog lososa i ribe koje su favoriti u sportskom ribolovu.

Sa zagrevanjem okeana i reka povećanje temperature voda do kraja veka moglo bi da predstavlja veliku pretnju i ribljim vrstama od kojih zavisi čovečanstvo.

Taj zabrinjavajući zaključak objavljen je u radu u časopisu Sajens.

Među ugroženim vrstama su neke najkomercijalnije poput atlantskog bakalara, >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << aljaskog bakalara ili crvenog lososa i ribe koje su favoriti u sportskom ribolovu poput sabljarke, barakude ili pastrmke.

Ako se klimatska kriza nastavi ovim tempom oko 60 odsto ribljih vrsta obuhvaćenih istraživanjem moglo bi do 2100. da ima teškoće u razmnožavanju u sadašnjim staništima, navode naučnici.

Kad bi se vlade obavezale da zadrže globalno zagrevanje do 1,5 stepeni Celzijusovih broj ugroženih vrsta bio bi mnogo manji, utvrdili su naučnici - samo deset odsto.

- Više od polovine vrsta koje su potencijalno izložene riziku zapanjujući je podatak pa stvarno ističemo da je važno preduzeti akcije i ispuniti političke obaveze prema smanjivanju klimatskih promena i zaštiti morskih staništa - kaže dr Fleming Dalke, morski biolog s nemačkog instituta Alfred Vegener i jedan od autora studije.

Studiju je sproveo tim naučnika u Nemačkoj koji su analizirali temperaturnu toleranciju za gotovo 700 vrsta koje žive u morima i rekama u klimatskim zonama širom sveta.

Ranije studije osetljivosti riba na promene temperatura koncentrisale su se na odrasle riblje jedinke.

Sad su naučnici proučili kako porast temperatura deluje na najosetljivija razdoblja života ribe - ona koja su presudna za razmnožavanje i opstanak vrste.

Danas oko tri milijarde ljudi zavisi od riba kao izvora hrane.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.