NA DANAŠNJI DAN SLAVIMO DVA IZUZETNO ZNAČAJNA SVETITELJA: Pored jednog od njih danas će počivati Amfilohije

Izvor: SrbijaDanas.com, 31.Okt.2020, 02:45

NA DANAŠNJI DAN SLAVIMO DVA IZUZETNO ZNAČAJNA SVETITELJA: Pored jednog od njih danas će počivati Amfilohije

Ceo hrišćanski svet je u žalosti

Danas slavimo dva izuzetno važna svetitelja za naš narod. Sveti apostol Luka i sveti Petar Cetinjski.

Apostol Luka je sam svedočio mnogim čudima samog Hrista. Dobio je mudrost i znanje na dar. Napravio je mnoga čudesa, ona su se najviše ogledala u ikonopisanju. Poznato je jevanđelje po Luki, koje je pisao i svedočio.

Putovao je sa apostolom Petrom sve do Rima i tamo pokrštavao ljude i pokazivao im pravi put. >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com <<

Smatra se osnivačem hrišćanskog ikonopisanja. Skončao je mučeničkom smrću, kada su ga u 84. godini neznabošći obesili u gradu Tebi.

Sveti Petar je bio mitropolit cetinjski, rođen 1. aprila 1749. godine. Kada je napunio 10 godina stric njegovog oca, mitropolit Sava doveo ga je u manastir da završi školu. Sa 12 godina se zamonašio, poslat je u Rusiju na doškolovavanje. Vratio se na Cetinje 1766. godine gde je rukopoložen za jeromonaha, a nešto kasnije dobio je zvanje arhimandrita.

Mitropolit Sava ga šalje u Rusiju 1777. godine da prikupi pomoć za Srbe u Crnoj Gori. Nakon Savine smrti Arsenije Plamenac postaje mitropolit, ali i on ubrzo umire. Tada je za glavnog duhovnog i svetovnog vođu Crne Gore izabran arhimandrit Petra Petrović. Kasnije je unapređen u mitrpolita. Kao vladar doneo je prvi zakonik u Crnoj Gori 1796. godine i napravio je veliki korak ka sprečavanju krvne osvete.

Napisao je Istoriju Crne Gore do 1711. godine, Pohvalu pokojnom Karađorđu Petroviću i mnoga druga važna dela. Umro je u 81. godini života u Cetinjskom manstiru 1830. godine. Njegove mošti i danas počivaju u manastiru na Cetinju.

U ovom velikom istorijskom času za Srbiju i Crnu Goru, kada nas je jedan od pastira napustio u ovozemaljskom životu, potrebno nam je da se vratimo korenima. Mitropolit Amfilohije preminuo je uoči praznika posvećenom svetom Petru Cetinjskom i danas će počivati u Cetinjskom manastiru baš pored moštiju svetog Petra.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.