Izvor: Blic, 24.Jan.2018, 19:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Muzej umetnosti", knjiga koja je obeležila godinu

Po prirodi stvari nije lako odabrati knjigu koja je obeležila godinu, no sa stanovišta impresivnosti izdavačkog zahvata, jedna od onih koja bi svakako mogla poneti, u najlepšem smislu, epitet naj izdanja u 2017. godini je raskošno i luksuzno izdanje -"Muzej umetnosti" ("Data status").

Nije reč o luksuzu i raskoši samo u smislu opreme, mada je i u tom pogledu izuzetna, već pre svega po načinu na koji bisere likovne umetnosti i arhitekture kroz istoriju čovečanstva predočava >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << svakom čitaocu. Nije je zalud prestižni “Tajms” nazvao “sopstvenim muzejem”.

Ukratko, knjiga na 878 strana obuhvata blizu 3.000 najznačajnijih i najuticajnijih umetničkih dela iz čitavog sveta. U razgledanje takve kolekcije čitaoca vode najugledniji kustosi, istoričari umetnosti i arheolozi. Urednik i autor je Amanda Renšo, a u pratećem materijalu stoji i podatak da je knjiga rađena čitavih deset godina uz saradnju stručnog tima iz celog sveta koji je obuhvatio čak stotinak znalaca. Na impresivnim i velikim (format 320 x 420 mm) stranicama predstavljena su najznačajnija umetnička dela uključujući i ona koja se nalaze u privatnim kolekcijama ili u nekim dalekim, dalekim delovima sveta (650 muzeja i privatnih zbirki iz svih delova zemaljske kugle) a koja su nastala u protekla tri milenijuma.

Ovaj muzej u koricama knjige ima 25 "galerija" i svaka ima svoje "sale", a u svakoj “sali” je na početku uvodni tekst koji objašnjava pokret, kulturu ili temu koja se u njoj nalazi, kao i legende za svako delo. Unutar “galerija” su i posebne „izložbe“, koje pružaju detaljan pogled na konkretnu temu, razdoblje, delo… Primerice, u “galeriji” italijanske renesanse, “Mona Liza” je okružena nizom crteža i skica Leonarda da Vinčija, a svi oni jasno pokazuju odlike svetosti i prostora u njegovom opusu. U pomenutoj “galeriji” su, razume se, predstavljena i druga njegova dela.

Između ostalih tu su i “galerije” posvećene umetnosti Japana, Kine, Koreje, Afrike, Australije, Azije. Kineske galerije uključuju slike iz vremena dinastije Ming, raskošne kimone, keramičke vaze… sala Asteka predstavlja i visokog “Orla ratnika”… I tako dalje i tako redom.

Po oceni svetskih kritičara “Muzej umetnosti” je najznačajniji do sada objavljeni pregled istorije umetnosti od nastanka čovečanstva do danas u kom čitalac može na jednom mestu pronaći kolekciju Rembrantovih najboljih autoportreta, Velaskezove “Mlade plemkinje” i fotografije Sindi Šerman, masku faraona Tutankamona, zlatne predmete iz Perua, prozore od vitraža iz crkve Notr Dam, Mikelanđelovog “Davida”, slike iz pećina u Lasku, dela Džeksona Poloka...

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.