Muškarac je pogubljen 2017. godine, a sada su pronađeni DOKAZI koji bi mogli da potvrde njegovu NEVINOST

Izvor: SrbijaDanas.com, 13.Maj.2021, 07:28

Muškarac je pogubljen 2017. godine, a sada su pronađeni DOKAZI koji bi mogli da potvrde njegovu NEVINOST

Četiri godine nakon što je muškarac iz Arkanzasa pogubljen zbog ubistva otkriveni su novi kontroverzni dokazi.

Advokati njegove porodice tvrde da bi novi DNK dokazi pronađeni na oružju za ubistvo mogli dokazati njegovu nevinost.

Ledel Li 51, pogubljen je smrtonosnom injekcijom 2017. godine nakon pravosnažne optužbe za brutalno ubistvo Debre Ris (26), koja je seksualno napadnuta i ubijena u svom domu u Džaksonvilu 1993. godine.

Uprkos tome, advokati >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << njegove porodice kažu da je DNK koji pripada nekom drugom pronađen na dršci krvavog oružja koji je korišćen prilikom ubistva.

Advokati Američke unije za građanske slobode i Projekta nevinosti (Nacionalne organizacije koja pokušava da poništi nepravosnažne osuđujuće presude) kažu da DNK nije identifikovan, ali će biti testiran na uzorcima koji se nalaze u nacionalnoj bazi podataka.

- Zahvalni smo što postoje novi dokazi u nacionalnoj DNK bazi podataka i nadamo se da će u budućnosti biti otkrivene dodatne informacije - rekla je Patriša Jung, Lijeva sestra.

Jung je prošle godine tužila gradsko veće Džeksonvila i tražila da se dozvole dalja DNK ispitivanja dokaza.

Rezultati najnovijih testova "pokazali su se nepotpunim i delimičnim", rekla je advokat Nina Morison i dodala da bi oni mogli da otvore put za dalje dokaze koji bi dokazali Lijevu nevinost.

Testiranje ne bi isključilo Lija kao mogući izvor jedne od više dlaka i fragmenata kose uzetih sa mesta zločina, rekli su advokati.

Rise je bila sama kod kuće 9. februara 1993. godine, kada je dobila približno 36 udaraca onuržjem koji joj je suprug ostavio kao sredstvo zaštite dok je radio kao vozač kamiona.

Svedoci su rekli da su videli Lija, tada 27-godišnjaka,kako napušta njen dom i hoda ulicom.

Uhapšen je nepun sat kasnije

Li je osuđen na smrt u oktobru 1995, i ostao je pri ličnoj tvrdnji da je nevin sve dok nije pogubljen u aprilu 2017. godine.

Državni tužilac nije bio pokoleban najnovijim DNK testovima, rekavši  da su dokazi protiv Lija "van svake sumnje pokazali da je ubio Debru Ris".

Na konferenciji za novinare 4. maja, guverner Arkanzasa Asa Hatčinson, republikanac, branio je Lijevo pogubljenje.

Rekao je da su novi dokazi "neuspešni" i da ga je "porota proglasila krivim na osnovu informacija koje su imali".

- Kad god donosite teške odluke, kad god morate da izvršite odluku porote, shvatite da ju je Vrhovni sud pregledao na svim nivoima - rekao je Hatčinson, koji je zakazao Lijevo pogubljenje za 2017. godinu.

- Oni potvrđuju osuđujuće presude i moja je dužnost da izvršavam zakon koji ih propisuje - naveo je on.

DNA testing from a 1993 killing in Arkansas has revealed genetic material from a male other than the inmate executed for the murder 4 years ago https://t.co/LTp4me2vKx pic.twitter.com/cdMhJF5jux

— KATV News (@KATVNews) May 1, 2021

Žena koja je procesuirala slučaj protiv Lija takođe je ranije izrazila uverenje da je porota učinila ispravnu stvar osudivši ga na smrt.

Nakon što je uhapšen za ubistvo Ris, DNK Ledela Lija bila je povezana sa još četiri zločina: tri slučaja seksualnog napada i još jednim ubistvom.

Prema tvrdnjama porodice osumnjičenog, u slučaju ubistva Ris, tužioci su se u velikoj meri oslanjali na svedočenja očevidaca iz Risinog susedstva, koji su rekli da su Lija videli kako šeta kvartom onog jutra kada je ubijena.

- Umesto toga, država je osudila gospodina Lija prekomerno precenjujući prirodu i značaj ograničenog forenzičkog testiranja koje je sprovedeno u to vreme, uključujući testove za koje su i eksperti priznali da su na kraju bili "neuspešni" - navodi se u sudskim dokumentima.

U narednom periodu usledila je rasprava o novotkrivenim nedostacima u dokazima koji se koriste protiv Lija.

Grupe su prethodno podnele izjave svedoka sudskih veštaka koji su ispitivali ove dokaze i postavljali pitanja o tvrdnjama tužilaštva da se delimični otisak cipele pronađen na mestu događaja poklapa sa veličinom Leeove cipele.

"ACLU" je tražio novo DNK testiranje pre Lijevog pogubljenja i tvrdio da je njegov intelektualni invaliditet koji je proizašao iz alkoholnog sindroma "nikada nije primećen, a kamoli predstavljen sudu ili pažnji porote".

Grupa je udružila snage sa Projektom nevinosti da pogura testiranje, ali je Vrhovni sud Arkanzasa na kraju podržao Lijevu osudu.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.