Mujanoviću 10 godina zatvora za zlostavljanje srpskih civila

Izvor: B92, 06.Jul.2020, 17:14

Mujanoviću 10 godina zatvora za zlostavljanje srpskih civila

Odeljenje za ratne zločine Višeg suda u Beogradu osudilo je danas na 10 godina zatvora Huseina Mujanovića,

Mujanović je nekadašnji upravnik vojničkog pritvora Ilidža u Hrasnici, u Bosni i Hercegovini.

Mujanović je osuđen zbog krivičnog dela ratni zločin protiv civilnog stanovništva i to zbog pritivzakonitog zatvaranja, nečovečnog postupanja, izdavanja naredbi i učestovanja u nanošenju povreda telesnog integriteta od jula 1992. do oktobra 1992. godine, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << rekao je za Tanjug portparol tužilaštva za ratne zločine Vasilije Seratlić.

Oštećeni su ostvarivanje imovinskopravnog zahteva upućeni na parnicu, saopšteno je iz Višeg suda, koji dodaje da je Mujanović takođe obavezan da naknadi troškove krivičnog postupka od 138.409 dinara, kao i da plati troškove sudskog paušala u iznosu od 15.000 dinara, u roku od 15 dana, od dana pravnosnažnosti presude, pod pretnjom prinudnog izvršenja.

Ovo je prvostepena presuda na koju postoji pravo žalbe Apelacionom sudu u Beogradu u roku od 15 dana od dana prijema pisane presude.

Mujanoviću je takođe produžen je pritvor koji mu je odreden nakon hapšenja 30. jula 2018. godine, i koji mu po ovoj odluci suda može trajati do upućivanja na izvršenje kazne, a najduže dok ne istekne vreme trajanja kazne izrecene u prvostepenoj presudi, naveo je Viši sud.

On je osuđen kao nekadašnji pripadnik oružanih snaga BIH i to kao upravnik vojničkog pritvora - Ilidža u Hrasnici, koji je sa svojim podređenima maltretirao neosnovano pritvorene srpske civile, zbog čega je njih sedam, kako se veruje, preminulo.

Mujanović je 30. jula 2018. godine uhapšen po poternici Srbije na graničnom prelazu Uvac između BIH i Srbije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.