Mržnju prema Srbima džabe pokušavaš da sakriješ Oštre REAKCIJE SRBIJE na gostovanje Kurtija na N1

Izvor: SrbijaDanas.com, 07.Nov.2019, 10:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Mržnju prema Srbima džabe pokušavaš da sakriješ" Oštre REAKCIJE SRBIJE na gostovanje Kurtija na N1

Pokušaj da se lažima prikrije neskriveni šovinizam nije uspeo

Srpska lista je saopštila da pokušaj da se lažima sakrije neskriveni šovinizam Aljbina Kurtija i mržnja prema svemu što je srpsko nije uspeo.

Lider Samoopredeljenja i budući premijer lažne države prethodno je u intervjuu za N1 izjavio da Srpska lista neće biti deo nove vlade.

- Iako je najavio da će, silom međunarodnog pritiska, morati da poštuje rezultat Srpske liste, Kurti je pokušao >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << da lažima i uvredama omalovaži pobedu srpskog naroda i jedinstva koje je srpski narod pokazao na izborima - navela je Srpska lista.

U saopštenju se ističe da je Kurti tokom intervjua zaboravio da pomene da je na svim biračkim mestima na severu Kosova i Metohije bilo posmatrača iz albanskih političkih partija, članova OEBS i Evropske posmatračke misije i posmatrača iz albanskih nevladininih organizacija.

- I niko od svih pomenutih nije u zapisniku uneo ijednu primedbu na proces glasanja. U laži su kratke noge - demantovala je Kurtijeve tvrdnje da su izbori na KiM neregularni Srpska lista.

Dodaje se i da Kurti nije ni trepnuo, a nastavio je da, glumeći demokratu, najbezočnije vređa srpski narod, nipodaštava njihova prava, a obavezu prištinskih institucija prema srpskom narodu predstavi kroz intimu sa Nenadom Rašićem koji je osvojio 70 puta manje glasova od Srpske liste.

- Pritom, bez imalo stida, kao dokazani promoter takozvane velike Albanije, pod zastavom druge zemlje priča o nekakvom miru i ekonomskom razvoju - ocenjuje SL.

Oni navode i da sve što je bilo u interesu srpskog naroda, od formiranja Zajednice srpskih opština, pa do izmene i dopune zakona, uvek je bilo blokirano od strane Kurtija i njegovih poslanika dok su bili u opoziciji.

- Zato ovaj pokušaj medijskog umivanja njegovog ekstremističkog pokreta nije i nikada neće proći kod Srba na Kosovu i Metohiji - poručuju iz Srpske liste.

Predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun ocenjuje da poruke i izjave lidera Samoopredeljenja Aljbina Kurtija sadrže samo velikoalbansku ideju.

- Kurti sada svoje stavove želi da pretoči u političke korake, a Beograd tome mora da se suprostavi - rekao je Drecun.

On je upozorio da Aljbin Kurti svoje ideje i svoju ideologiju velikoalbanskog nacionalizma želi da pretoči u praktične korake i da nanese što je moguće veću štetu i srpskom narodu na Kosovu i Metohiji i državi Srbiji.

- I tome moramo da se suprotstavimo, svim sredstvima na jedan ofanzivan, ne defanzivan način, ne samo da Aljbin Kurti vodi igru, moramo unapred da predvidimo njegove poteze, a to složićete se i nije tako teško - rekao je Drecun.

Tome, dodao je, moramo da se suprotstavimo, da nađemo "način kako bismo umanjili njegovo štetno delovanje po srpske interese".

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je da Aljbin Kurti okreće točak istorije unazad i živi u 1999. godini, u koju gura i ceo region svojom nespremnošću za dijalog, željom za stvaranje velike Albanije i netrpeljivošću prema Srbima i Srbiji, maskiranom u intervjuu lošim glumljenjem tolerancije i demokratičnosti.

- Njegovo pozivanje na reciprocitet u odnosima sa Beogradom samo je eufemizam za odbacivanje dijaloga, što je bez ikakvog ustezanja i priznao otvoreno odričući validnost i obavezujući karakter onome što je u dosadašnjem toku dijaloga usaglašeno - naveo je Ðurić u saopštenju povodom Kurtijevog intervjua.

On ističe da na taj način Kurti zapravo najavljuje da će ukinuti mogućnosti za plasman srpske robe na Kosovu i Metohiji čak i sa plaćenom taksom.

- Najbezočnijim lažima, Srbima je uskratio pravo na formiranje Zajednice srpskih opština, dogovoreno uz prisustvo i garanciju Evropske unije, izmišljajući čak da se Srbi na Kosovu i Metohiji nisu žalili i demonstrirali protiv prevarantske odluke prištinskog Ustavnog suda kojom je koncept ZSO obesmišljen - navodi Ðurić.

On ocenjuje da je Kurti glumio umiljato jagnje i velikog demokratu, ali, kako kaže, svakome je jasno da je on vuk u jagnjećoj koži i da pored sve agresije koju je u dosadašnjoj političkoj praksi iskazao, "u njemu bukti još neiskazani plamen latentne mržnje i nasilništva, od čega će čitav region nesumnjivo imati štetu".

- Kurtijev nastup bio je tirada političke nazadnosti, a odbijajući da shvati savremene prilike i odnos snaga u regionu i svetu on čitav zapadni Balkan teži da vrati u mračnu i konfliktima obeleženu prošlost - ocenio je Đurić.

On je poručio i da će Beograd nastaviti da daje šansu dijalogu, ali da sa "čovekom ideološki satkanim od mržnje i političkih anahronizama, teško može biti bilo kakvog produktivnog razgovora".

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.