Mrzite li Srbe? Pozdrav za Beograd - Ko ih je*e

Izvor: B92, 24.Maj.2018, 18:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mrzite li Srbe? "Pozdrav za Beograd" - "Ko ih je*e"

Zagreb -- Proslava poslednjeg dana srednje škole u Hrvatskoj izazvala je dosta bure zbog baklji, dimnih bombi, ustaških simbola, ali i “cajki”, tj. srpske folk muzike.

Kako se navodi, tokom proslave viđena je zastava takozvane Herceg-Bosne, na jednom spomeniku ispisano je ustaško “U”, dok su pojedini skandirali “za dom spremni”.

“Indeks” piše da je proslava prošla “u gužvi, pesmi, jajima, brašnu i sporadičnim incidentima”, ali i da su “osim >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << uobičajenog slavlja primećeni i zabrinjavajući ispadi ovogodišnjih maturanata”.

Zbog toga se, kako navode, na društvenim mrežama i forumima postavilo pitanje da li su maturanti preterali s nacionalističkim i homofobnim ispadima.

Novinari zagrebačkog “Indeksa” zbog toga su pitali maturante da li mrze Srbe i homoseksualce. Evo nekih odgovora:

"Ima ih dosta koji su nacionalno nastrojeni. Ja iskreno nisam. Slušam i srpsku muziku i oni meni nimalo ne smetaju. Simpatični su kad ih upoznamo i mislim da su takvi samo oni koji ne poznaju nikoga koji su iz Srbije, inače ne bi tako reagovali", rekla je jedna maturantkinja

"Srbi isto treba da budu deo Hrvatske, ako se slože. Ako ne, ko ih je*e", naveo je jedan maturant.

"U našoj 12. gimnaziji imamo svakakvih nacionalnosti i nosimo roze majice. Mislim da to sve govori. Volimo Hrvatsku. Sve prihvatamo i poštujemo. Pozdrav za Beograd i pozdrav za Srbiju", rekla je jedna grupica srednjoškolaca.

"Ima sigurno takvih ljudi, ali mislim da je to više zezancija. Ne mislim da neko ozbiljno misli nacionalistički i homofobno. Mislim da se samo trude biti protiv norme", rekao je jedan mladić.

"Mislim da bi trebalo da budemo otvoreni prema svim ljudima, svih boja i rasa, vere i seksualnosti", istakao je jedan učenik.

Na pitanje o homofobiji, jedan mladić išaranog lica je istakao svoj stav.

"Nije da sam homofob, ali ne volim pedere na ulici. Kapiraš, u redu je meni ako se oni ka**ju tamo unutar svoja četiri zida, ali ovako kad su mi na Trgu, nije mi u redu. Ne volim pedere na Trgu, volim ih, ono... Podržavam ih. Mislim, ne moraju mi se tamo žvaliti, jel tako ili nije tako?"

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.