Može li zaražena veverica kod Denvera učiniti da 2020. bude još gora?

Izvor: B92, 14.Jul.2020, 09:44

Može li zaražena veverica kod Denvera učiniti da 2020. bude još gora?

Od kako su Kina, a zatim i Mongolija, registrovale prve slučajeve bubonske kuge SZO je i tu bolest stavila na vrh liste praćenja.

Bubonsku kugu inače izaziva bakterija Yersinia pestis, koja može da se prenese i na ljude i na domaće životinje. Iako se ta bolest danas efikasno leči, u srednjem veku je odnela milione života tokom pandemije nazvane “Crna smrt”.

Možda sama bolest i vest da se ona pojavila u Kini odakle je krenuo koronavirus ne bi bila toliko alarmantna >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da ceo svet nije na kolenima upravo zbog koronavirusa.

Čim je objavljeno da je otkriven slučaj bubonske kuge u Kini, a potom i u Mongoliji, alarmirana je Svetska zdravstena organizacija koja je saopštila da za sada nema mesta panici i da je sve pod kontrolom.

Ali, da li je? Kako navodi Sputnjik internešenel, ta kuga otkrivena je i kod veverice u Koloradu, u području koje je blizu Denvera.

U saopštenju za medije lokalni zdravstveni zvaničnici su rekli da je reč o prvom slučaju bubonske kuge u okrugu Džeferson i da nema mesta panici jer je za sada šansa da se bolest prenese na ljude veoma mala.

Ipak su preporučili lokalnom stanovništvu da obrati pažnju na domaće životinje Ii kućne ljubimce koji bi se mogli zaraziti od ujeda zaražene muve, koja inače prenosi bubonsku kugu.

Izdata su i uputstva kuda se sme šetati s kućnim ljubimcima, kada ići kod veterinara i izbegavati kontakt s divljim životinjama u šumskim predelima.

U istom saopštenju se ističe da su simptomi bubonske visoka tremperatura i griznica, glavobolja, opšta slabost organizma i bolovi u telu, kao i oticanje limfnih žlezda, a koji se javljaju za dva do sedam dana od momenta infekcije.

Podsetimo, koronavirus raširio se po celom svetu iz kineskog grada Vuhan, sa jedne pijace na kojoj se prodaje meso raznih životnja. Prema zvaničnim verzijama virus je na ljude prešao putem mesa zaraženog slepog miša. Zvaničnici Kine su na početku odbijali mogućnost da se bolest prenosi s čoveka na čoveka i nisu na vreme alarmirali SZO, što se Kini danas zamera.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.