Mozak operacije napada na Kabul; ko je najtraženiji terorista na svetu? FOTO

Izvor: B92, 09.Feb.2022, 23:54

"Mozak operacije napada na Kabul"; ko je najtraženiji terorista na svetu? FOTO

Najtraženiji terorista na svetu trenutno je Sanaulah Gafari i Amerika nudi deset miliona dolara za bilo kakvu informaciju o njemu.

Nakon što su prošle nedelje američki specijalci namamili u zamku lidera tzv. Islamske države Abu Ibrahima al-Hašimija al-Kurašija u operaciji na severozapadu Sirije, američki Stejt department ponudio je u utorak nagradu od 10 miliona dolara za bilo koju informaciju o vođi jednog od ogranaka ISIL-a.

Američki predsednik Džo Bajden >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << trijumfalno je prošle nedelje objavio da su američke specijalne snage locirali vođu ISIL-a Abu Ibrahima al-Hašimija al-Kurašija, koji se krio među civilima na severozapadu Sirije.

Nakon što su specijalne snage opkolile sigurnu kuću Al Kurejša, vođa umiruće terorističke paradržave razneo je sebe aktivirajući prsluk bombaša samoubice. Al Kuraši je nasledio Abu Bakra al Bagdadija koji je predvodio tzv. Islamska država u vreme kada je tada moćna teroristička organizacija osvojila ogromna područja Sirije i Iraka.

Al-Bagdadi je ubijen u oktobru 2019. godine, takođe u operaciji američkih snaga na severu Sirije, nakon što su borci ISIL-a poraženi na bojnom polju. Odlučan da potpuno obezglavi preostalo vođstvo ISIL-a, Vašington je ranije ove nedelje najavio nagradu od 10 miliona dolara za bilo koju informaciju koja bi dovela do identifikacije ili lokacije Sanaulaha Gafarija, vođe ISIL-a, ogranka Islamske države u Avganistanu, odgovornog za smrtonosne napad na aerodrom u Kabulu prošle godine. Islamska država provincije Korasan ili ISIL-K je regionalna grupa povezana sa maticom iz Sirije i Iraka.

Reč je o grupi formiranoj 2014. godine, nazvanoj po drevnom nazivu za područje nekadašnjeg Velikog Korasana, koje danas pripada severoistočnom Iranu, severozapadnom Avganistanu i južnim delovima Tadžikistana, Turkmenistana i Uzbekistana.

Prema Stejt departmentu, ISIL-K je saveznik Islamske države u Centralnoj Aziji, čije redove uglavnom popunjavaju dobrovoljci iz Pakistana. Nakon nemilosrdnih vojnih operacija, grupa je proterana iz Pakistana i sklonila se u pograničnu oblast u susednom Avganistanu, okupljajući nove istomišljenike.

Među njima su bivši avganistanski i pakistanski talibani jer su nezadovoljni nešto liberalnijim i mirnijim odnosom talibana prema Zapadu, ali i pripadnici Islamskog pokreta Uzbekistana, Turske islamske partije i Ujgura iz zapadne Kine koji pokušavaju da uspostave nezavisne Islamske države u istočnoj Turskoj.

Vašington smatra ISIL-K opasnom terorističkom grupom koja je, nakon što su talibani svoju borbu ograničili na Avganistan, preuzela odgovornost za širenje džihada i uticaja tzv. islamske države.

Američki centar za međunarodne i strateške studije (CSIS) ističe da je ta grupa odgovorna za desetine napada u Avganistanu i Pakistanu, usmerenih na manjinske muslimane šiite, ali i na sve one koji u toj oblasti sarađuju sa Zapadom.

CSIS ističe da ISIL-K koristi posebne metode regrutovanja budućih boraca na društvenim mrežama, a zatim ih privlači u svoje terorističke kampove, gde nastavljaju da ispiraju mozak i pripremaju se za oružane i samoubilačke napade na odabrane ciljeve.

Američki analitičari ističu da je nemoguće da regrutovani mladići pobegnu iz čvrstog zagrljaja ISIL-K, koji im, osim slave, obećava i udeo u ratnom plenu. Na čelu ogranka ISIL-K je Sanaulah Gafari, takođe poznat kao Shahab al-Muhajir.

Smatra se da je Gafari glavni mozak operacije napada na aerodrom u Kabulu 26. avgusta prošle godine, u kojoj je ubijeno 185 ljudi, uključujući 13 američkih vojnika. Avganistanske snage bezbednosti su u to vreme uhvatile talibane, koji su stali na stranu terorističke grupe i otkrili Gafarijev identitet američkim istražiteljima.

Za Gafarija se zna samo da je rođen 1994. godine u Avganistanu i da je u junu 2020. godine postavljen za šefa ogranka ISIL-K.

Gafari nosi počasnu titulu emira i kontroliše celokupnu organizaciju finansiranja grupe, koja se trenutno smatra najopasnijim ogrankom nekada moćne terorističke organizacije koja je u svojim rukama držala velike delove Iraka i Sirije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.