Moša Ukrajino, zeznuli ste se

Izvor: B92, 08.Feb.2023, 13:41

"Moša" Ukrajino, zeznuli ste se

Iako je Ukrajina oduševljeno dočekala vest da će joj Zapad uslišiti molbe i poslati najsavremenije tenkove, ima jedan “problem” u vezi njih, a o kom se ćuti.

Kako piše Njuzvik, američki predsednik obećao je 31 tenk “M1 Abrams”, a Nemačka 14 tenkova “leopard 2A6” , kao i neodređeni broj “leoparda 1”, starijeg modela. Velika Britanija je i ranije od ostalih Ukrajini obećala isporuke svojih glavnih borbenih tenkova, “Čalendžera 2”.

Svi ti >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << novi tenkovi znatno su moderniji od glavnih borbenih tenkova koje Kijev sada koristi, uključujući T-72 iz sovjetske ere.

Iako tehnološke mogućnosti novih zapadnih tenkova ni u kojem slučaju neće predstavljati veći problem Ukrajini mimo obuke za rad na njima, postoji i jedna njihova karakteristika koja bi mogla da prouzrokuje nenadane teškoće, a o njoj se baš i ne govori, prenosi Slobodna Dalmacija.

Radi se o tome da sadašnji ukrajinski T-72, koji je najčešće korišćen kao glavni borbeni tenk na svetu, teži oko 45 tona, baš kao i nešto kasniji sovjetski model T-80. Međutim, američki “M1A1 Abrams”, može biti težak između 67 i 74 tone, prema službenim podacima američke vojske.

Nemački “leopard 2” takođe je pozamašan i njegova težina u prosjeku iznosi oko 62 tone, približno kao i britanski “Čelendžer 2” koji je pola tone do tonu teži od “leoparda 2”.

Težina tenkova utiče na to preko kojih mostova takvo vozilo može sigurno da prelazi, što je opet u direktnoj korelaciji s odlukama gde će poedine borbene tenkove ukrajinska vojska rasporediti i na kojem je frontu osigurano njihovo nesmetano manevrisanje.

Svi znaju da je Ukrajina pretežito ravničarska zemlja s brojnim mogućnostima dinamike kako trupa tako i oklopnih vozila, ali u pojedinim delovima ti manevri mogu biti zaustavljeni zbog “banalnosti” poput preširoke reke ili krhkog mosta slabe nosivosti.

Mostovi iz sovjetske ere dizajnirani su da izdrže težinu tenkova tog vremena i zakonitosti reljefa određene regije, dakle novi najsavremeniji tenkovi sa Zapada možda neće uopšte smeti da se n ate mostove poponu, ocenjuju stručnjaci.

To bi možda moglo da se prevaziđe tako što bi Zapad osiguao Ukrajini I sve što im je potrebno za prevazilaženje takvih problema, poput pontonskih mostova, na primer, ali za to je sada već prekasno.

Najpre zato što bi informacija o takvim zahvatima i logističkim odlukama ukrajinske strane odmah došle do ruske vojske, koja bi onda mogla jasno da odredi pravac kretanja tih tenkova.

Na taj problem upozoreno je još 2020, kada je vojni časopis “Brejking defens” objavio da je zapadnoevropska infrastruktura tokom Hladnoga rata često bivala dograđivana i pojačavana kako bi mogla podneti težinu NATO tenkova. Istočna Evropa tada nije sebi mogla to da priušti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.