Mornarica odustala od traženja podmornice, porodice mole

Izvor: B92, 02.Dec.2017, 01:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mornarica odustala od traženja podmornice, porodice mole

Porodice 44 člana posade argentinske podmornice koja je nestala 15. novembra u Atlantiku zatražile su od vlasti da nastave potragu za preživelima.

Argentinska mornarica saopštila je da je odustala od potrage za preživelima u podmornici "San Huan" ali će nastaviti potragu za ostacima podmornice u južnom Atlantiku.

Stručnjaci su ranije naveli da posada može da ima deset dana kiseonika ako je podmornica netaknuta, ali je eksplozija registrovana na lokaciji nestale >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << podmornice.

Prema navodima stručnjaka, podmornica se potopila na oko 450 kilometara od obale Patagonije, nekoliko sati nakon što je signalizirala da je ušla voda. Pretpostavlja se da je kasnije izbio požar i havarija u podmornici koja je bila opremljena motorima na dizel gorivo.

Članovi porodice sastali su se danas s predstavnicima argentinskog Minisatrstva odbrane u pomorskoj bazi Mar del Plata a mnogi od njih su nosili fotografije nestalih.

Potparol argentinske mornarice Enrike Balbi izjavio je da je završena "potraga i spasavanje" i da sada sledi faza potrage olupine podmornice na dubini od oko 900 metara.

"Nema nade da je neko preživeo. To je tragedija. U mornarici vlada atmosfera bola i tuge. Izgubili smo 44 drugara", rekao je neimenovani oficir mornarice.

Argentinska mornarica je izrazila zahvalnost zemljama koje učestvuju u potrazi za ostacima podmornice.

"San Huan" je jedna od tri podmornice argetinske mornarice. Proizvedena je u Nemačkoj i ima dizel-električni pogon. Porinuta je 1985, a 2014. je prošla remont.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.