Izvor: RTS, 19.Maj.2021, 12:08

Momirović: Proleća sledeće godine počinje gradnja prve linije metroa

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović rekao je u Skupštini Srbije da prva linija metroa počinje da se gradi na proleće iduće godine.
Momirović je, obrazlažući Predlog zakona o metrou i gradskoj železnici, rekao da Srbija želi da ima racionalan pristup izgradnji, da tehnologija bude najsavremenija, ali da, s druge strane, metro ne treba "ni da pršti od luksuza", a ni da bude po uzoru na one u Indiji.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
"Želimo da metro bude brz, racionalan i efikasan i da služi Beograđanima. Svi na društvenim mrežama dele fotografije i snimke kolona automobila, a u perspektivi gužve će biti još veće, jer se ekonomski standard udvostručio u poslednjih šest-sedam godina", rekao je Momirović u Skupštini Srbije.
Momirović je istakao da je temelj izgradnje metroa fiskalna konsolidacija koju je Srbija sprovela.
Prema njegovim rečima, metro će se graditi po modelu pariskog, a građani Beograda će odlučiti kako će izgledati šinske kompozicije.
Momirović je naveo da će prva linija ići od Železnika preko Makiša, Žarkova, Belih Voda, Požeške, parka na Banovom brdu, Ade Ciganlije, Sajma, Mostarske petlje, Savskog trga, gde će se, kaže, ukrštati sa drugom linijom.
Slede Trg republike, Skadarlija, Dunav stanica, Pančevački most, železnička stanica Karaburma, Višnjička, Mirijevski bulevar, Sedma gimnazija, a poslednja stanica je Mirijevo.
Druga linija, kaže Momirović, kreće od Železničke stanice u Zemunu preko novosadskog puta, stadiona u Zemunu, Ulice Aleksandra Dupčeka, zgrade Opštine Novi Beograd, Merkatora, gde će se, dodaje, ukrštati sa trećom linojom metroa za koju se sada radi idejno rešenje.
Ta treća linija će se kretati od Kvantaške pijace, preko Bežanije, Surčina, Arene, Ušća, Pristaništa, Trga republike, Narodne skupštine, Višegradske, Prokopa, Vitanovačke, TC Stadion, Braće Jerkovića i "Stepe Stepanovića", Trošarine, Banjice.
Rekao je da se o projektu metroa priča od 1971. godine, ali da će ova vlast taj projekat realizovati i da na proleće počinje izgradnja prve linije.
O stanovima za pripadnike snaga bezbednostiNa dnevnom redu sednice su i izmene Zakona o planiranju i izgradnji, kojima se uređuje rok za pribavljanje upotrebne dozvole za objekte ili radove kojima je odobrena građevinska dozvola.
Poslanici raspravljaju i o izmenama i dopunama Zakona o posebnim uslovima za realizaciju projekta izgradnje stanova za pripadnike snaga bezbednosti, kojima se propisuje, između ostalog, da će u prizemlju stambene zgrade investitor moći da izgradi i prostor za komercijalne delatnosti, sa sadržajima potrebnim žiteljima budućeg stambenog naselja.
Tomislav Momirović je rekao u parlamentu da se trenutno gradi 7.000 stanova za pripadnike vojske i policije.
Podsetio je da je pre mesec dana podeljeno 548 ključeva u Novom Sadu, gde se gradi još 1.400 stanova.
Naveo je da je u Vranju završeno 200 stanova, u Kraljevu i Kragujevcu će u narednih mesec dana biti useljeno oko 400 ljudi, a do kraja godine trebalo bi da se završi po 190 stanova  u Sremskoj Mitrovici i Nišu.
"Sledeće godine treba da se završi u Vranju 300 stanova, u Kraljevu 747, u Kragujevcu još 756, u Novom Sadu još 1.424, a u Beogradu još 1.000 stanova", dodao je Momirović.
Izmenama i dopunama Zakona o plovidbi i lukama na unutrašnjim vodama predlaže se uvođenje registra izdatih brodarskih knjižica, registra brodskih dnevnika i registra izdatih ovlašćenja članova posade brodova unutrašnje plovidbe, kao i razmena podataka sa odgovarajućim evropskim registrima, u cilju bezbednosti plovidbe.
Poslanici bi trebalo da razmotre i predlog za člana Saveta Regulatornog tela za elektronske medije, koji je podneo Odbor za kulturu i informisanje.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Prva linija metroa na proleće sledeće godine: "Brz, racionalan i efikasan i da služi Beograđanima"

Izvor: B92, 19.Maj.2021

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović izjavio je danas da prva linija metroa počinje da se gradi na proleće iduće godine...Momirović je, obrazlažući Predlog zakona o metrou i gradskoj železnici, rekao da Srbija želi da ima racionalan pristup u izgradnji, da...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.