Mokrinski hleb sa sedam kora

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Okt.2018, 12:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mokrinski hleb sa sedam kora

Stanovnici Srbije potroše oko sto kilograma hleba po jednom članu na godišnjem nivou, što je znatno iznad proseka. U etno pekari u Mokrinu na severu Banata hleb još uvek proizvode na stari način, pa je kvalitet na zavidnom nivou. Očuvanje tradicinionalnog načina proizvodnje hleba je glavna tema na Svetski dan hleba koji se danas obeležava i u našoj zemlji.

U etno pekari u Mokrinu dnevno proizvode oko 150 vekni hleba, što je sasvim dovoljno za potrebe meštana, imajući >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << u vidu da se sve proizvodi ručno, a posebnu draž celoj priči daje način na koji hleb u ovoj pekari nastaje. Umesto struje, plina ili putem neke modernije tehnologije, u mokrinskoj etno pekari hleb se peče u ognjištu, a za ogrev se koriste ostaci od kukuruza, pa je ukus hleba drugačiji.

''Nazvala sam je ertno pekara jer mi proizvodimo na stari način. Dakle, ručno mesimo, ložimo vatru, hleb se peče na ognjištu tako da je on po tome specifičan''izjavila je ta RTV Branka Vuletin iz etno pekare Mokrin.

Hleb je oduvek u domaćinstvu imao posebno značenje, a u seoskim kućama na severu Banata do pre nekog vremena pekao se u paorskim pećima. Zato ne čudi što su u Mokrinu još uvek privrženi starom načinu proizvodnje.

Pekarski zanat jedan je od najtežih, pogotovo u seoskim sredinama gde se pored primarnog posla, od ljudi očekuje da obavljju i tekuće poslove u domaćinstvu.

''Ovo zaista jeste hleb sa devet kora. Moj radni dan počinje u jedan posle ponoći i traje do 15 sati, i sve zavisi jer imam i druge obaveze osim proizvodnje hleba. Moram sve da pripremim za sledeći radni dan kako bih počela na vreme da radim'' podseće Vuletinova.

Vruće ognjište domaćinima često predstavlja dodatnu inspiraciju, pa se tako umesto hleba gurne ponekad i prasence pred slavu, a izvadi samo da bi se povremeno zalilo sopstvenom masti. Tradicija kupovine hleba ispečenog na ognjištu još uvek postoji i neće se tek tako ugasiti. Pred pekarima ostaje još dugo godina poslovanja, a mušterijama na raspolaganju modla, cipovka ili vekna koje takoreći ''cvrče'' vruće na policama.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.