Mokrin omiljeno zimovalište sova ušara

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Dec.2019, 16:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mokrin omiljeno zimovalište sova ušara

Da je centar Kikinde najveće urbano zimovalište sova utina, ili ušara, već je dobro poznato. Po svemu sudeći, sove vole da se ušuškaju baš u banatskim krošnjama, a to na najlepši način dokazuje sve veći broj tih korisnih i zanimljivih ptica u susednom mestu Mokrinu. Razlog više da ljubitelji ptica, turisti navrate u Mokrin.

A da to nije još jedna šarmantna priča mokrinskih uncuta, uverili smo se i sami. Sever Banata, po svemu sudeći, postaje omiljeno zimovalište >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << sova ušara.

Za Kikindu je utina postala pravi brend, a sada je tih zanimljivih, korisnih ptica sve više i u mokrinskim krošnjama. Mnogi bi rekli da stari rivalitet Kikinde i Mokrina dobija novu takmičarsku kategoriju. Da li je, ipak u Mokrinu više sova?!

"Pa, da ti kažem, ima ih, ali ipak ih je više u centru Kikinde", objašnjavaju Mokrinčani. Drugi dobacuju – "Sve ih je više, tu, kod Vatrogasnog doma".

Malu sova-patrolu organizovali su drugari iz mokrinske OŠ Vasa Stajić. Učenici IV 2 razreda naučili su mnogo o sovama, odlično su se pripremili i mogli bi biti sjajni domaćini turistima koji odluče da navrate.

U svojim, često bajkovitim pričama, Mokrinčani vole da preteraju, pa tako poneki tvrde da u tom selu na severu Banata trenutno zimuje preko 300 sova utina.

Najviše ih se ušuškalo u krošnjama duž ulice Mike Antića. U izmaglici jednog običnog zimskog dana u Mokrinu, eto bajke.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.