Moju mamu je tata ubio. Nožem: Snimak deteta sa Kalemegdana RASPLAKAO SRBIJU, a sad je priča DOBILA OBRT

Izvor: SrbijaDanas.com, 10.Okt.2018, 12:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Moju mamu je tata ubio. Nožem": Snimak deteta sa Kalemegdana RASPLAKAO SRBIJU, a sad je priča DOBILA OBRT

Osim što je ispričao za tragično ubistvo u svojoj porodici, dečačić je Dijani rekao i da je imao brata koji je preminuo

- Mama mi je umrla, ubio je moj otac. Nožem. - Dečačić od oko deset godina izgovorio je ove reči i potresao Srbiju kada je snimak ovog razgovora sa jednom Beograđankom dospeo u javnost.

- Hoćeš da živiš kod mene? I da budeš dobar? - pitala ga je sagovornica, na šta je dečak potvrdno klimao glavom.

Kako bi se saznalo šta >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << se dogodilo sa ovim nezaštićenim detetom, i da li su njegovi navodi tačni, novinari su kontaktirali autorku snimka, Dijanu R. Ona je objasnila da je ovog dečaka srela na Kalemegdanu, u blizini luna parka, te da je iz razgovora sa njim zaključila da on tu i živi.

- Bila sam Kalemegdanom sa svojom decom, jedna ćerka se igrala blizu mene, a druga mi je zaspala u krilu. On je samo seo blizu nas i počeli smo da pričamo - objašnjava autorka snimka.

Kako ona kaže, svi uvek imaju predrasude o beskućnicima da su kradljivci, međutim, ovaj dečak, iako je bio vidno prljav, bio je fin i pristojan i samo je želeo društvo.

, i da je rodom iz Kruševca, što se na snimku ne može čuti.

- Pričala sam sa njim i rekla sam mu: "Nemoj da kradeš. Nikad nemoj da kradeš, jer onda nećeš biti srećan". Rekla sam mu i da ako ipak krade, ja ga razumem, jer mu je teško. On je rekao da ne radi to, i da ne prosi, nego kad može, pomogne nekad nekom, pa mu taj nešto udeli.

Ova majka dve devojčice kaže i da je htela da ga odvede kući, ali sa njom je bila drugarica, koja ju je molila da to ne radi. Rekla joj je da to nije ni bezbedno jer ne zna ništa o dečaku, ali da verovatno nije ni legalno da tuđe dete odvede svojoj kući, a da nikoga o tome ne obavesti.

- Rekla sam mu da idem da odvedem decu kući i da ću doći po njega za 15 minuta, da me čeka tu. Kad sam se vratila, njega nije bilo, pa sam zvala brata, i on je na kraju uspeo da ga pronađe i da mu odnese nešto - priča Dijana, skromno ne želeći da otkriva šta je to "nešto", ali svakako da je u pitanju neki vid pomoći.

Ona kaže da se dečak nje ne boji, ali da jeste uplašen i da kasnije nije želeo da pođe sa njom.

Takođe, sagovornica kaže da je dobila veliki broj poziva i poruka onih koji je osuđuju zbog ovog postupka, i zaključuje da je najveći problem što je snimak objavila na Instagramu, te ga je i uklonila. Međutim, njeno interesovanje za ovo dete nije nestalo, te je u razgovoru rekla da je spremna da mu pruži dom.

U Centaru za socijalni rad rekli su da je dečak sada zbrinut, ali nisu potvrdili da li je priča o jednom roditelju koji je ubio drugog - istinita.

- Maloletni dečak, čiji je snimak objavljen zbrinut je u ustanovu socijalne zaštite u Beogradu - rečeno je u Gradskom centru za socijalni rad u Beogradu.

Centar za socijalni rad, koji je nadležan za ovog dečaka, nije sa teritorije grada Beograda, ali takođe je obavešten o svemu. Nakon dijagnostike i provere zdravstvenog stanja deteta, taj centar preduzeće dalju brigu prema detetu i druge mere iz svoje nadležnosti.

Sugrađanka koja je snimila dečaka, iz najbolje namere želela je da dete odvede svojoj kući i da mu pruži utočište. Međutim, kako je sama rekla, mnogi prijatelji su joj skrenuli pažnju da to verovatno nije legalno. Dakle, postavlja se pitanje, kako građani da postupe ako naiđu na dete kome je potrebna pomoć? U Gradskom centru za socijalni rad u Beogradu objasnili su kakva je procedura.

- Ukoliko građani primete ili zateknu beskućnika, odraslo lice na ulici ili dete bez nadzora odraslih ili maloletnika koji prosi, najjednostavniji i najefikasniji način je da o tome obaveste policiju koja će ukoliko ima potrebe dalje obavestiti nadležni centar za socijalni rad - rekli su iz Centra.

Oni su dodali i da građani svakako mogu obavestiti i nadležni Centar za socijalni rad koji će u saradnji sa ostalim institucijama sistema preduzeti mere iz svoje nadležnosti u odnosu na okolnosti i konkretan slučaj.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.