Mnogo neosnovanih zahteva za negu i pomoć

Izvor: RTS, 30.Nov.2008, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mnogo neosnovanih zahteva za negu i pomoć

Penzioneri u Srbiji, iako nemaju osnova, traže nadoknadu za tuđu negu i pomoć. Od ukupnog broja podnetih zahteva tek jedna četvrtina bude odobrena. Nadoknada veća od najniže penzije.

U Fondu za penziono i invalidsko osiguranje (PIO) kažu da penzioneri uglavnom ne shvataju da je nadoknada za tuđu negu i pomoć medicinska, a ne socijalna kategorija i da na nju imaju prava samo oni koji su u potpunosti nisu sposobni >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << da se sami brinu o sebi.

"Penzioneri ponekad smatraju da je to što su im primanja niska i što nemaju dovoljno para za lekove dovoljan uslov za dobijanje nadoknade za tuđu negu i pomoć", rekao je agenciji Beta direktor Sektora za medicinsko veštačenje Fonda PIO Aleksandar Jovanović.

Kako navode u Fondu PIO, nadoknada za tuđu negu i pomoć u ovom trenutku iznosi oko 13.500 dok je najniža penzija oko 11.000 pa u tome treba tražiti razlog za sve veće interesovanje penzionera.

Uslovi i procedura 

Poziv za invalidsku komisiju trebalo bi da stigne posle dva meseca od podnošenja zahteva, ali se na to čeka znatno duže upravo zbog velikog broja neosnovanih zahteva, ukazuju u Fondu PIO.

Od nedavno medicinski veštaci u Beogradu, Novom Sadu i Nišu dolaze na kućne adrese, ako se na osnovu medicinske dokumentacije utvrdi da pacijent nije u mogućnosti da dođe na lekarsku komisiju.

U Fondu PIO najavljuju da će, čim se za to ostvare tehnički uslovi, takva usluga biti omogućena i u ostalim gradovima Srbije.

Nadoknadu za tuđu negu i pomoć trenutno dobija oko 68.000 penzionera, a na nju imaju pravo nepokretni, slepi, dementni, svi oni koji bez tuđe pomoći ne mogu da se hrane, oblače i kreću po kući.

Pravo na nadoknadu za tuđu negu i pomoći imaju i pacijenti koji su na dijalizi najmanje tri puta nedeljno, ukoliko imaju komplikacije.

Pravo na tuđu negu i pomoć mogu ostvariti sve kategorije penzionera, ali i osiguranici koji zbog teškog zdravstvenog stanja ili invaliditeta ne mogu da brinu o sebi.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.