Mnogo izbornih uslova i dalje podvučeno crvenom

Izvor: RTS, 14.Nov.2019, 10:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mnogo izbornih uslova i dalje "podvučeno crvenom"

Milan Antonijević iz Fondacije za otvoreno društvo smatra da preložena kazna od 100.000 do 150.000 za korišćenje javnih resursa u kampanji nije dovoljna. Ističe da su predstavnici Evropskog parlamenta dosta stavki o izbornim uslovima označili crvenom bojom, što znači da nisu ispunjeni postavljeni zahtevi.
Vlada Srbije utvrdila je Predloge zakona o izmenama i dopunama Zakona o Agenciji za borbu >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << protiv korupcije i Zakona o sprečavanju korupcije, s ciljem jačanja odgovornosti političkih subjekata kao učesnika u izbornom procesu.

Predloženo je uvođenje zabrane javnim funkcionerima da koriste javne resurse i skupove za promociju političkih stranaka. Izmene zakona odnose se i na jasno odvajanje funkcionerske i političke funkcije, saopšeno je iz Vlade.
Na pitanje RTS-a da li je moguće da pet-šest meseci uoči izbora vlast i opozicija postignu kompromis o izbornim uslovima, Milan Antonijević iz Fondacije za otvoreno društvo kaže da postoje početni koraci koji pokazuju da je moguće izmeniti određene izborne uslove.
"Postoje početni koraci koji pokazuju da je moguće izmeniti određene izborne uslove i napraviti ono što Kancelarija za demokratske institucije i ljudska prava OEBS-a (ODIR) zahteva – izjednačavanje uslova onih koji učestvuju, onemogućavanje zloupotreba finansija kojima raspolaže država i oni na vlasti, da se jasno razgraniče", rekao je Antonijević.
Ostavljeno je, kaže, dosta prostora da se vidi da li je Vlada sposobna da donese zakone, a može i da se uđe u ocenu kvaliteta ponuđenog i vidi na koji način će se sprovoditi.
Dosta toga je podvučeno crvenom
Antonijević ističe da su novi izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik i predsednica delegacije u Odboru za stabilizaciju i pridruživanje Srbije i EU Tanja Fajon, koji večeras stižu u Beograd, izradili dokument koji govori šta je ispunjeno, a šta nije.
"Dosta je stvari crvenom bojom označeno jer nisu ispunjene, neke jesu, a neke su delimično ispunjene", naveo je Antonijević.
Govoreći o funkcionerskoj kampanji, Antonijević je rekao da se nije u potpunosti izašlo u susret zahtevima ODIR-a. Dobro je, kaže, što je stigla definicija pojma javni resurs, koji označava nepokretnosti, pokretne stvari i druga dobra u javnoj svojini.
"Dobili smo definiciju javnih resursa, taj deo je dobar. Imate mogućnost da odredite šta ne sme da se koristi tokom kapmpanje", rekao je Antonijević.
Kritikuje, međutim, to što oni koji prekrše zakon i koriste javne resurse prekršajno odgovaraju prema ovom predlogu, a preti im kazna od 100.000 do 150.000 dinara.
"To nije visoka kazna jer može da utiče na četvorogodišnji život naših građana", rekao je Antonijević.
Nezadovoljstvo radom Agencije za borbu protiv korupcije 
Postoji opšta saglasnost da Agencija za borbu protiv korupcije ne obavlja svoj posao.
"Ako postoji sumnja u rad Agencije i onih koji vode državu, čini mi se da civilno društvo može da zauzme stav da je teško očekivati da će se u potpunosti poštovati zakon", rekao je Antonijević.
Podseća da se zakoni ne razmatraju po hinoj proceduri, što je bio zahtev.
"Postoji prostor za amandmane, a nakon komentara evroparlamentaraca, koji pred sobom imaju dobre analize, biće dovoljno vremena i prostora da se građanima predstave najbolji zakoni i da vidimo izmene koje do sada nisu hteli da uvrste u predlog zakona", zaključio je Antonijević.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Mnogo izbornih uslova i dalje "podvučeno crvenom"

Izvor: OkRadio.rs, 14.Nov.2019

Milan Antonijević iz Fondacije za otvoreno društvo smatra da preložena kazna od 100.000 do 150.000 za korišćenje javnih resursa u kampanji nije dovoljna. Ističe da su predstavnici Evropskog parlamenta dosta stavki o izbornim uslovima označili crvenom bojom, što znači da nisu ispunjeni postavljeni...

Nastavak na OkRadio.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.