Mnogi misle da je nošenje maski ISPOD NOSA nepravilno, ali evo kada je to u stvari POŽELJNO!

Izvor: SrbijaDanas.com, 08.Jul.2020, 09:47

Mnogi misle da je nošenje maski ISPOD NOSA nepravilno, ali evo kada je to u stvari POŽELJNO!

Postoji trenutak kada je to dobar potez...

Zbog visokih temperatura u julu jasno je da je svima sve teže da se pridržavaju mera i nose maske, ali je više puta objašnjeno zbog čega smo svi sigurniji kada ih imamo na licu.

Profesor Medicinskog fakulteta u Beogradu dr Goran Belojević pokazao je kako bi trebalo nositi masku, bilo da je ona jednokratna ili višekratna, pokazavši da nikako ne bi trebalo da je skidamo s lica, ali da može da bude i "ispod nosa".

>> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << />Samo, kada je to dozvoljeno?

- Osnovna logika je da se nosi samo ako prilazite ljudima. Svaki kontakt je rizičan. Jutros sam krenuo kod vas automobilom, ali sam je nosio ovako (spušta masku prim. aut.). Dakle, može i ispod nosa. Zašto, zato što usta ne služe za disanje nego nos, na njega dišemo - kazao je Belojević.

Objasnio je da tako neće doći do gubitka daha, ali da je treba vratiti preko nosa i kada smo u kontaktu s sa ljudima ili kada smo u zatvorenom prostoru.

- Sada kada sam u kontaktu s vama, nosim je preko usta i nosa. Nikako ne treba nositi masku u rukama - naglasio je Belojević i kazao da se preporučuju višekratne maske.

- Maske koje su za jednokratnu upotrebu su hirurške i nose za vreme operacije i to se onda baca, to se ne pere i steriliše. Nikako ih ne treba ponovo nositi. Zato se preporučuju višekratne koje se mogu prati, sterilisati… I isplativije su - dodao je Belojević.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.