Mladi proizvođači zainteresovani za subvencije u ratarskoj proizvodnji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Mar.2018, 16:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mladi proizvođači zainteresovani za subvencije u ratarskoj proizvodnji

Poljoprivrednici iz Šumadije uz pomoć stručnih službi već uveliko popunjavaju zahteve za ostvarivanje podsticaja u biljnoj proizvodnji. Visina subvencija iznosi 4000 dinara po hektaru. Primećen je i sve veći broj mladih proizvođača koji se odlučuju za poljoprivredu i na ovaj način konkurišu za dodatna sredstva.

Na teritoriji opštine Knić registrovano je preko 3000 poljoprivrednih gazdinstava a 80 odsto proizvođača koristi pomoć stručne službe prilikom popunjavanja >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << zahteva za dobijanje kako republičkih tako i opštinskih podsticaja.

"Imam nešto više od 7 hektara, sejem pretežno kukuruz i pšenicu a nešto sam počeo i soje. Probao bih i suncokret, dok sam lucerku posejao na nešto više od dva hektara. Pokušavam i da uradim uspešno senažu. Prošle godine sam dobio rashladni uređaj za mleko od 200 litara što je opština davala 60 odsto bez PDV-a. Nadam se da će i ove godine biti nešto za šta mogu da konkurišem jer bih uzeo i veći broj umatičenih ovaca", rekao je Nenad Prodanović, stočar, selo Oplanić, opština Knić.

"Mi sve više u poslednjih godinu dana imamo mladih proizvođača. Mogu slobodno da kažem da je 30 odsto više mladih zainteresovano kako za podsticaje od strane Ministarstva poljoprivrede tako i za podsticaje opštine Knić. Prema prošlogodišnjem iskustvu za konkurisanje za dobijanje investicija, kada je reč o fizičkoj imovini približno za sve grane, malo se više ističe stočarstvo i to nabavka priplodnog materijala, goveda, junica, ovaca i svinja", saopštio je Nebojša Arsenijević, koordinator kancelarije za poljoprivredu i zaštitu životne sredine opštine Knić.

Poljoprivredna savetodavna stručna služba iz Kragujevca pomaže lokalnim samoupravama u regionu prilikom prikupljanja potrebne dokumentacije.

"Poljoprivredna savetodavna stručna služba iz Kragujevca trudi se da olakša svim lokalnim samoupravama, a naročito svim našim proizvođačima, popunjavanjem obrazaca koji često mogu da budu i zahtevni i na taj način poljoprivrednicima omogućavamo da što pre dođu do subvencija koje im sleduju. 30. april je rok do kada treba da podnesu zahteve za subvencije u ratarskoj proizvodnji. Najčešće se raspituju kako treba da popune, naročito stariji proizvođači koji ne mogu sami da popune, često i ne vide a često ne mogu ni da shvate sve šta tu treba da piše, pa se svima trudimo da pomognemo", kazao je Goran Joksić, savetodavac u Poljoprivrednoj stručnoj službi u Kragujevcu.

Najčešća pitanja poljoprivrednih proizvođača prilikom podnošenja zahteva su rokovi za dobijanje subvencija, pomoć opština ali i način podrške beskamatnog kreditiranja.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.