Mladi poljoprivrednik iz Kucure na njivi od jutra do mraka, na selu je život!

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Jun.2021, 14:04

Mladi poljoprivrednik iz Kucure na njivi od jutra do mraka, na selu je život!

Mladi se sve češće odlučuju da ostanu na selu i počinju da se bave poljoprivredom. Igor Fejsa iz Kucure je po završetku osnovne škole upisao srednju Poljoprivredu školu u Futogu, smer tehničar poljoprivredne tehnike. Mladi poljoprivrednik sada je maturant i od malena je bio u traktoru i zavoleo je ovaj posao, a po njegovim rečima, to je porodični posao koji želi da nastavi.

"Od malena sam u traktoru, to mi se sviđa. Nisam želeo, kao većina omladine, da upisujem informatiku >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << itd. Ja želim da ostanem na selu i radim porodični posao. Volim ovaj posao, uopšte ga se ne stidim, i zbog toga sam upisao školu u Futogu. Još malo pa je završavam i ostajem na selu da povećam površine", kaže Igor Fejsa, koji dodaje da je na selu svež vazduh, sve mu je blizu, njiva, mehanizacija, u gradu si samo u zgradi i nemaš ništa.

Igor Fejsa je sada maturant, kaže da za sada ne razmišlja o fakultetu, ali ako se nešto promeni možda će i upisati. Sada ima druge planove. Želi da obrađuje zemlju i da povećava površine. Pored svih obaveza koje ima oko škole, trenutno radi i na farmi i oko kuće, a u slobodno vreme priprema maturski ispit.

"Na njivi sada imamo kukuruz, soju, pšenicu i suncokret. Gledamo da svake godine stavimo nečeg više zbog plodoreda, da se sačuva zemljište. To su standardne kulture. Planirali smo da sadimo i papriku, ali oko nje ima puno posla, od jutra do mraka, pa dok sam još učenik ne bih to uspeo sve da postignem“, priča mladi poljoprivrednik.

Sezona radova oko prolećnih useva je jako brzo došla, već se počelo sa špartanjem i prskanjem, a polako se priprema mehanizacija za žetvu i ima puno posla. Igor kaže da je zadovoljan pšenicom i nada se da će cena biti dobra, a i prinos. Što se tiče suncokreta, za njega obećavaju dobru cenu, pa su ga mnogi i posejali. Kad je u pitanju hemija, Fejsa je koristi po potrebi. Na nekim njivama ne koristi uopšte, a negde se jednostavno mora. Takođe gleda da se, gde god može, i okopa, ali nekad je potrebno i prskati.

"Volim taj posao i nije mi naporno, gledam da ostanem što duže na njivi. Kad odem u polje i kad vidim ovu ravnicu meni je toplo oko srca“, priča Igor i nastavlja.

"Moj radni dan počinje u 6 sati ujutru, pa do večeri, dok god mi se ne spava. Ujutru idem na njivu, a uveče pripremam mehanizaciju za sutra. Kad se trudiš da imaš što lepši prinos, da ti njiva izgleda uredno, onda se može i očekivati kvalitetan prinos.

Postoje konkursi na koje mladi poljoprivrednici mogu da konkurišu. Igor za sada ima u planu da preko konkursa traži nešto novo od mehanizacije. Uglavnom sve što se zaradi porodica Fejsa ulaže u nešto novije. Potrebno je menjati staru mehanizaciju za noviju, bolja je, brže se uradi, a i manje se ugazi zemljište.

Na kraju razgovora Igor je dao jedan savet: treba uvek gledati tako da ti se sve isplati, da ti što manje vremena oduzme i da sve bude što efikasnije.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.