Izvor: RTS, 27.Jul.2021, 17:40

Mladi matematičari i fizičari najbolji promoteri i svog grada i nauke

Grad Šabac, novčano je nagradio četvoro svojih srednjoškolaca koji pohađaju Matemačku gimnaziju u Beogradu. Reč je o učenicima, koji su osvojili priznanja na republičkim takmičenjima i olimpijadama u prošloj školskoj godini.
Mladi šabački genijalci, najbolji su ambasadori svog grada. Matematika i fizika su im omiljeni predmeti, a znanje siguran put do uspeha.

"Oduvek sam voleo matematiku, privlačila me lepota njena i misterija u >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << nekim oblastima. Osvojio sam prvu nagradu iz matematike na republičkom takmičenju, iz fizike prvu nagradu na republičkom takmičenju, iz informatike treću nagradu na republičkom takmičenju", kaže Vukašin Babić, učenik Matematičke gimnazije.
Aleksandar Adakalić, takođe učenik Matematičke gimnazije kaže da se privikao na život u domu, što je samo po sebi izazov i da mu je fizika draža od matematike: "Zanimljivija je, ima dosta stvari koje se događaju o kojima treba porazmisliti, a matematika je komplikovanija.''
Svako takmičenje za njih je novi izazov. Uz učenje promovišu nauku u kojoj vide svoju budućnost.
"Treba popularisati bavljenje matematikom i fizikom, mislim da to nije dovoljno popularisano. Jednostavno, možda se neka deca jednostavno boje, čak i da upišu Matematičku gimnaziju. Treba uveriti decu da to nije nikakav strah i da samo treba da prate svoje snove'', smatra Dušan Beguš, učenik Matematičke gimnazije.
"Oni su pravi promoteri grada, jer svaki dinar uložen u obrazovanje se višestruko vraća, ova deca to pokazuju, mi smo tu da ih podržimo i da im damo podstrek da postižu još bolje rezultate'', navodi Aleksandar Pajić, gradonačelnik Šapca.
Želja uspešnih Šapčana je da na sledećim takmičenjima ponove uspeh iz prošle školske godine, i što više mladih sugrađana motivišu da znanjem pobeđuju.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.