Mitske životinje predstavljaju kao jeftine mete

Izvor: B92, 22.Jan.2019, 20:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Mitske životinje predstavljaju kao jeftine mete"

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije i WWF Adria (Svetska organizacija za zaštitu prirode) izrazilo je danas revolt zbog najavljene hajke na vukove koja treba da se održi 16. februara na prostoru zaštićenog područja Nacionalni park "Đerdap" i apeluju na nadležne da spreče taj lov.

Oni su pozivali javnost da im se pridruži i "kaže ne najavljenom ubijanju vukova", a od nadležnih traže odgovore na pitanja – "ako vukovi nisu bezbedni u zaštićenim područjima, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << gde će biti i kome smetaju vukovi u šumskim vrletima Đerdapa".

U saopštenju se navodi da je pre pet godina uprava Nacionalnog parka "Đerdap" planirala da ubije oko 100 evropskih jelena, a razlog je bila navodna prenaseljenost.

Iz Društva upozoravaju da je nemoguće da na istom području postoji prenaseljenost plena i predatora, pa se postavlja pitanje potrebe da se vukovi ubijaju.

"Sam naziv najavljene manifestacije 'Susret sa vukom' izrazito je ciničan. Umesto da nacionalni park prisustvo vukova iskoristi na najbolji mogući način, promovišući divlju i očuvanu prirodu, oni te mitske životinje predstavljaju kao jeftine mete", kazao je Milan Ružić iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

On je istakao da vukovi imaju neprocenjivo veliki ekološki, sanitarni, kulturološki i duhovni značaj u celom svetu, a posebno kod naroda na Balkanu i dodao da "neopravdano ubijanje vukova ne može i ne sme da bude turizam".

Udruženja napominju da Srbija nema izrađen plan upravljanja populacijama vuka i njegov izlov se planira na neodgovarajućim i nepouzdanim podacima.

Ukazuje se da je Srbija, kao potpisnica najznačajnijih međunarodnih konvencija iz oblasti zaštite biološke raznovrsnosti (Konvencija o biološkoj raznovrsnosti, Konvencija o zaštiti evropskih divljih vrsta i staništa, Konvencija o međunarodnom prometu ugroženih divljih vrsta), u obavezi da izrađuje ovakve planove i da lov i druge oblike korišćenja divljih vrsta zasniva na pouzdanim i tačnim podacima i da osigura dugoročno očuvanje populacija tih vrsta.

Iz Društva navode da je to dodatni razlog da se lovci i nadležne institucije suzdrže od bilo kakve promocije lova na vukove, a pogotovo lova kao turističke atrakcije.

"Važeći zakonski okvir u Srbiji omogućava lov i seču šume u najvrednijim prirodnim područjima, nacionalnim parkovima. Retke su zemlje koje imaju tako neodgovoran odnos prema svom prirodnom nasleđu", rekao je direktor WWF Adrija Deni Porej.

Prema njegovim rečima, organizovanje ovakvih manifestacija u potpunoj suprotnosti sa savremenim konceptom zaštićenih područja.

Zbog toga je pozvao organizatore i nadležne institucije da odustanu od ovakvih manifestacija i bave se onim što im je primarni cilj definisan Zakonom o nacionalnim parkovima: očuvanje i unapređenje vrednosti biodiverziteta, geodiverziteta, kao i kulturno-istorijskih vrednosti.

Vodeći stručnjaci procenjuju da Srbiju naseljava oko 800 jedinki vukova, dok svake godine u hajkama i na mrciništima bude ubijeno njih oko stotinu. Iskustva naučnika iz mnogih država Evrope i Severne Amerike pokazala su da se ubijanjem vukova ne rešavaju problemi poput sukoba stočara, zaključuje se u saopštenju.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.