Misterija pronađenog Dejtonskog sporazuma: Šainović otkriva koliko ima PRIMERAKA i da li je nađeni ORIGINAL

Izvor: SrbijaDanas.com, 01.Nov.2017, 18:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Misterija pronađenog Dejtonskog sporazuma: Šainović otkriva koliko ima PRIMERAKA i da li je nađeni ORIGINAL

Od 2000. godine Dejtonskom sporazumu se gubi trag

Kao grom juče je odjeknula vest da je pronađen originalni primerak Dejtonskog sporazuma. Naime, inspektori Uprave za organizovani i teški kriminalitet MUP-a Republike Srpske uhapsili su Željka Kuntoša nakon što su u pretresu njegove kuće na Palama pronašli originalnu verziju Dejtonskog mirovnog sporazuma na engleskom jeziku.

Bivši premijer Srbije, potpredsednik vlade Jugoslavije, a sadašnji član glavnog odbora >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << SPS-a Nikola Šainović za protal SrbijaDanas.com kaže da primeraka Dejtona ima onoliko koliko ima i potpisnika. Što se tiče konkretno ovog koji je pronađen, naš sagovornik veruje policiji Republike Srpske.

- Ovaj primerak koji je pronađen, nisam ga video, ali MUP RS koji ga je pronašao kaže da je original, tako da pretpostavljam da oni znaju - kaže Šainović.

On naglašava, da ukoliko je pomenuti primerak zaista nađen kod čoveka koji je pratio Aleksu Buhu, a Aleksa Buha je tada kao ministar spoljnih poslova Republike Srpske bio u Dejtonu, onda je moguće da se radi o originalu.

- Delegacija Republike Srpske u Dejtonu bila je supotpisnik, parafirala je sporazum u Dejtonu, tako da je moguće da je original. Oslanjam se na ono što je službeno objavljeno - ističe Šainović za naš portal.

Podsećanja radi, godine 2008. bila je pokrenuta istraga nestanku Dejtonskog sporazuma, ali je obustavljena zbog zastare. Tadašnji predsedavajući Predsedništva BiH Željko Komšić tvrdio je da je original nestao iz arhiva Predsedništva BiH pa je posredstvom Ambasade Francuske 2009. godine u BiH dostavljena overena kopija.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić u avgustu je rekao da Srbija nema original Dejtonskog mirovnog sporazuma, a da je nakon 5. oktobra 2000. godine nestao i papir na kojem je bivši američki izaslanik Ričard Holbruk potpisao da Amerikanci nikada neće priznati nezavisnost samoproglašenog Kosova.

Goran Svilanović, ministar spoljnih poslova Srbije u vreme DOS-a, radnije je izjavio da original Dejtonskog sporazuma nije zatekao kada je preuzeo resor 2000. godine, a da su mu službenici rekli da je možda izgubljen kada je arhiva sklanjana za vreme bombardovanja 1999. godine.

Dejtonski sporazum

Opšti okvirni sporazum za mir u Bosni i Hercegovini, poznatiji kao Dejtonski mirovni sporazum, mirovni je dogovor postignut u vazduhoplovnoj bazi Rajt-Paterson kod Dejtona, u američkoj državi Ohajo, a kojim je prekinut rat u Bosni i Hercegovini (1992—1995). Po ovom sporazumu, BiH podeljena na dva dela: muslimansko-hrvatsku federaciju i Republiku Srpsku.

Konferencija je trajala od 1. do 21. novembra 1995. godine. Glavni učesnici su bili tadašnji predsednik Srbije Slobodan Milošević, predsednik Republike Bosne i Hercegovine Alija Izetbegović, predsednik Hrvatske Franjo Tuđman, američki posrednik Ričard Holbruk i general Vesli Klark. Sporazum je zvanično potpisan u Parizu 14. decembra.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.