Misterija Tesline laboratorije: Izgorela pred najveće otkriće

Izvor: Press, 13.Mar.2014, 18:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Misterija Tesline laboratorije: Izgorela pred najveće otkriće

Bio je to najveći udarac za Teslina istraživanja. U bogato opremljenoj laboratoriji u Južnoj aveniji 35 izgorelo je oko 400 električnih motora, električni i mehanički oscilatori, transformatori, originalne konstrukcije.
Nikola Tesla, koji je tada bio na vrhuncu karijere, pun energije i optimizma, samo dva dana kasnije osnovao je novu kompaniju i nastavio rad. Međutim, spekulacije o uzrocima požara nisu prestajale.
Neki su čak smatrali da je požar podmetnuo Tomas Edison, poznat >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << kao veliki Teslin protivnik. Sa našim velikim naučnikom Edison se sukobio nakon što je pokrenuo sistem distribucije električne energije na osnovu jednosmerne struje uprkos postojanju efikasnijeg Teslinog sistema sa naizmeničnom strujom.
Kasnije je Tesla prekinuo svaku saradnju sa Edisonom. Kako bilo, tvrdnje o podmetanju požara nikada nisu ni dokazane ni opovrgnute.
U izgoreloj laboratoriji Tesla je bio na korak od toga da napravi čudo.
- Možda ćete misliti da sam sanjalica i reći da idem predaleko ako Vam odam čemu se nadam u budućnosti. Mogu Vam reći da sa apsolutnim pouzdanjem verujem da ću slati poruke iz jedne zemlje u drugu i to bez žica! Takođe pouzdano se nadam da ću na isti način, bez žica, prenositi električnu energiju bez gubitaka. U uspeh bežičnog upravljanja i davanja znakova na daljinu više neće biti nikakve sumnje - izjavio je Tesla malo pre požara.
Ni u novoj laboratoriji rezultati nisu izostali. Tu Tesla prenosi bežične signale na daljinu od trideset i dva kilometara. Na osnovu ovih Teslinih rezultata kasnije su se, preko Okeana i svih meridijana, prenosili telegrami i vodili telefonski razgovori a danas se upravlja sa Zemlje i raketama lansiranim u kosmos.

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.