Izvor: Blic, 23.Feb.2018, 23:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mislilo se da su neandertalci bili BRUTALNI, ali je novo otkriće pokazalo NEŠTO IZNENAĐUJUĆE

Otkriće crteža koji su napravljeni pre više od 64.000 godina u Španiji sugeriše da su neandertalci imali kreativnost i mogućnost da razmišljaju kreativno, poput modernih ljudi.

Među radovima koji su pronađeni u španskim pećinama nalaze se slike životinja, tačaka i geometrijskih oblika, kao i otisci šake i gravure. Naučnici koji su otkrili crteže rekli su da su oni kontradiktorni sa istorijskim pretpostavkama o ovim ranim ljudima, za koje se verovalo da su "brutalni >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << i nekulturni".

- Otkrće sugeriše da su neandertalci bili mnogo sofisticiraniji od onoga što se verovalo. Rezultati pokazuju da su ovo najstariji crteži i da su nastali najmanje 20.000 godina pre nego što je moderni čovek došao u Evropu - rekao je doktor Kris Stendiš, arheolog sa Univerziteta u Sautemptonu.

Istraživanje koje su sproveli naučnici sa brojnih evropskih Univerziteta objavljeno je u žurnalu "Sajens". U drugoj pećini pronađene su i obojene školjke za koje se takođe veruje da su rukotvorina neandertalaca, prenosi "Independent".

Do sada se pećinska umetnost pripisivala samo homo sapijensima međutim, sada je potvrđeno da su neandertalci umeli da razmišljaju simbolično i kreativno. To znači i da su slične sposobnosti možda bile svojstvene i ranijim ljudima, rođacima koje delimo sa neandertalcima.

Kako su crteži pronađeni u dve pećine udaljene preok 700 kilometara, i sa vremenskom razlikom od oko 25.000 godina, naučnici zaključuju da je umetnost bila široko rasprostranjena. To znači da su i druge slike u pećinama možda delo upravo Neandertalaca.

- Po prvim otkrićima njihovih fosila u 19. veku Neandertalci su smatrni za brutalna i nekulturna stvorenja i neka od tih shvatanja su se zadržala do danas. Naša otkrića će doprineti debati - rekao je profesor Alister Pajk.

VIDEO: Redakciju "Blica" posetio je "pećinski čovek"

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.