Počeli zvanični razgovori sa misijom MMF-a o povećanju plata u javnom sektoru

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Sep.2018, 05:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počeli zvanični razgovori sa misijom MMF-a o povećanju plata u javnom sektoru

Plenarnim sastankom u Narodnoj banci Srbije danas su počeli zvanični razgovori predstavnika Srbije i misije Međunarodnog monetarnog fonda povodom prvog razmatranja rezultata novog programa makroekonomskih i strukturnih reformi, podržanog Instrumentom za koordinaciju politike (PCI-Policy Coordination Instrument).

Delegaciju Srbije predvodila je guverner NBS Jorgovanka Tabaković, koja je i guverner Srbije u MMF-u, a u razgovorima su učestvovali i predstavnici ministarstava finansija >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i privrede.

Misija MMF-a, koju predvodi Džejms Rouf, boraviće u Beogradu od 24. septembra do 4. oktobra 2018.

Tokom posete misije MMF-a, razmotriće se i analizirati aktuelna ekonomska, monetarna i fiskalna kretanja u zemlji, kao i projekcije makroekonomskih indikatora za ovu i narednu godinu, navodi se u saopštenju NBS.

Takođe, razgovaraće se o ispunjenju ciljeva i sprovođenju dogovorenih mera ekonomske politike, radi očuvanja postignute unutrašnje i spoljne ravnoteže, jačanja institucija i nastavka reformi u finansijskom sektoru.

Posebna pažnja tokom razgovora biće posvećena ubrzanju započetih strukturnih reformi, koje treba da doprinesu rastu produktivnosti, zaposlenosti u privatnom sektoru i postizanju visokih i održivih stopa privrednog rasta.

Instrument za koordinaciju politike koji je odobren Republici Srbiji 18. jula 2018, savetodavnog je karaktera, ne predviđa korišćenje finansijskih sredstava MMF-a i nema troškove za Srbiju. Odobren je za period od 30 meseci, a ukupno je planirano pet polugodišnjih razmatranja rezultata programa.

Mihajlovićeva: Sa MMF-om o gradnji novih auto-puteva

"Srpske finansije danas su stabilne, Srbija, posle Poljske, ima najveći rast BDP-a i rekordan broj stranih investicija i svi naši ekonomski i finansijski pokazatelji govore u prilog povećanja plata u javnom sektoru na jesen", izjavila je jutros potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Zorana Mihajlović.

Ona je, gostujući u jutarnjem dnevniku RTS-a, istakla da će sa Misijom MMF-a koja boravi u Srbiji razgovarati o završetku koridora 10 i 11, ali i o novom investicionom ciklusu i izgradnji novih auto-puteva u Srbiji.

"Do kraja godine završavamo koridore 10 i 11 i krećemo u izgradnju novih auto-puteva. Sa MMF-om ćemo razgovarati o novim infrastrukturnim projektima, s obzirom na to da je upravo građevinarstvo najviše doprinelo rastu bruto društvenog proizvoda", rekla je ona.

Mihajlovićeva je dodala i da Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture ima 98 odsto izvršenje budžeta za kapitalne projekte, kao i da su problem krediti uzimani pre 10 godina, a da projekata nije bilo.

"Prethodne vlasti uzimale su kredite za koje nisu postojali projekti i to su veliki izdaci. Danas srpska vlada ne kreće u realizaciju bilo kog projekta a da nije prethodno  pripremljena projektno-tehnička dokumentacija i rešena eksproprijacija.  Iza nas su rezultati i to građani vide", rekla je Mihajlovićeva.

Potpredsednica Mihajlović podsetila je i da je u Kini nedavno potpisan Ugovor o finansiranju izgradnje obilaznice oko Beograda, kao i da očekuje da uskoro bude potpisan Memorandum o saradnji sa američkom kompanijom "Behtel", koja je zainteresovana za izgradnju Moravskog koridora, odnosno auto-puta Pojate–Preljina.

"Na obilaznicu oko Beograda čekalo se 3-4 decenije. Rok za završetak radova je tri godine od početka izgradnje. Takođe, gradićemo i Moravski koridor, izuzetno važan za Srbiju, jer ne samo da ćemo dobiti novi  auto-put, koji će povezati centralnu Srbiju, koridore 10 i 11, nego ćemo srediti korita reka, da budemo potpuno zaštićeni od mogućih poplava", izjavila je Mihajlovićeva.

Đorđević: Sa MMF-om o poreskim zakonima

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja  Zoran Đorđević izjavio je danas da će sa predstavnicima Misije MMF-a tokom njihove posete Srbiji razgovarati o setu poreskih zakona i planiranju novih propisa koji su u nadležnosti tog ministarstva.

"U jednom trenutku i ja treba da se vidim s njima, danas će sa njima prvo razgovarari ministar finansija. Pričaćemo o setu zakona koji je sada u skupštini kad su u pitanju porezi, ali i onome što će biti u budućnosti, odnosno planiranju novog seta zakona koji su u nadležnosti Ministarstva za rad", rekao je Đorđević novinarima nakon otvaranja direktorske i ekspertske konferenciji Centra javnih službi za zapošljavanje zemalja jugoistočne Evrope.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

MMF od danas u Beogradu, tema budžet, plate i penzije

Izvor: Blic, 24.Sep.2018

Misija Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) dolazi danas u Beograd radi razgovora o sprovođenju prvog pregleda programa podržanog Instrumentom koordinacije politika, rečeno je Tanjugu u MMF-u.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.