Mirović: Kulturno nasleđe moramo da čuvamo i predamo potomcima

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Sep.2018, 12:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mirović: Kulturno nasleđe moramo da čuvamo i predamo potomcima

"Očuvanje svih oblika kulturnog nasleđa istovremeno je izraz poštovanja prema prošlosti i dokaz odgovornosti prema budućnosti, zato naš zadatak i jeste da ono što smo od predaka dobili na čuvanje, sačuvano i obogaćeno predamo našim potomcima", izjavio je predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, danas u Staparu, nakon obilaska Četvrte tkačke kolonije.

Reč je o tradicionalnoj manifestaciji čiji je cilj očuvanje kulturnog nasleđa AP Vojvodine u službi ekonomskog >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << osnaživanja žena i revitalizacija autentičnih lokalnih brendova poput staparskog ćilima.

"Zbog veštih ruku koje prave ćilime, ali i zbog značajnih ljudi ovog kraja, poput pisaca Miroslava Josića Višnjića i Boška Ivkova, vrednih ratara rekordera u poljoprivrednoj proizvodnji, Stapar svakako ima posebno mesto na vojvođanskoj i srpskoj ne samo geografskoj, nego i svakoj drugoj mapi, i zato podrška Pokrajinske vlade neće izostati", rekao je predsednik Mirović.

Potpredsednica Vlade i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost, Zorana Mihajlović, rekla je da su takvi projekti važni za unapređenje položaja žena u ruralnim područjima kao i za spajanje nacionalnog identiteta sa potrebama moderne Srbije.

"Važno je što smo danas ovde, jer na tkačkoj koloniji u Staparu u prilici smo da vidimo našu istoriju, naš identitet. Kad spojimo to sa modernom Srbijom, možemo da idemo napred", rekla je Mihajlovićeva.

Zahvalivši se pokrajinskoj i republičkoj vladi na podršci, gradonačelnica Sombora Dušanka Golubović izjavila je da je ideja da se u lokalnoj zajednici napravi iskorak i da se na staparski ćilim ugledaju i druga udruženja i zajednice, kako bi i same pronašle i revitalizovale kulturno blago tog podneblja.

Manifestaciji su prisustvovali i predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor, pokrajinska sekretarka za kulturu Dragana Milošević i predstavnici diplomatskog kora.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Mirović: Očuvanje kulturnog nasleđa naš je zadatak

Izvor: Blic, 25.Sep.2018

„Očuvanje svih oblika kulturnog nasleđa istovremeno je izraz poštovanja prema prošlosti i dokaz odgovornosti prema budućnosti, zato naš zadatak i jeste da ono što smo od predaka dobili na čuvanje, sačuvano i obogaćeno predamo našim potomcima“, izjavio je predsednik Pokrajinske vlade Igor...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.