Ministri najavili značajnu pomoć države poljoprivredi

Izvor: Blic, 08.Feb.2014, 18:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ministri najavili značajnu pomoć države poljoprivredi

– Ministri u tehničkoj Vladi Srbije Igor Mirović i Dragan Glamočić najavili su danas u Kaću značajnu pomoć države poljoprivredi, u okviru koje će biti i kreditna linija u ukupnom iznosu od oko 80 miliona evra, uz vrlo povoljnu kamatnu stopu od četiri do šest odsto.

Posele posete poljoprivrednom gazdinstvu Miloja Stejina, koje se generacijama bavi zemljoradnjom i proizvodnjom mleka, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Dragan Glamočić izjavio je da će >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << do kraja ovog meseca biti puštena ta značajna kreditna linija, namenjena našim poljoprivrednim proizvodjačima.

Od tog ukupnog kreditnog iznosa, od oko osam milijardi dinara, četiri odsto će biti usmereno u stočarstvo, rekao je Glamočić i naglasio da će država u punom iznosu pokriti troškove osiguranja za tovnu ili priplodnu stoku, koja bude kupljena tim kreditom.

Ministar je, obraćajući se mnogobrojnim poljoprivrednicima i meštanima poručio da moraju istrajati na svom poslu, da nastave da ulažu u unapredjivanje proizvodnje jer, kako je naglasio “poljoprivreda u Srbiji ima šansu”.

“Država Srbija preduzima sve da poljoprivrednicima olakša posao, ulažemo u nove sisteme za navodnjavanje”, rekao je Glamočić i najavio da uskoro sledi potpisivanje i ostvarivanje kredita od 100 miliona dolara sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Poljoprivrednicima će država pomoći i tasko što će savetodavna služba biti znatno unapredjena, kako bi oni mogli da što efikasnije i lakše pristupaju evropskim poljoprivrednim fondovima, rekao je minisar i dodao da mala i srednja gazdinstva u Srbiji moraju biti sačuvana.

On je naglasio da država mora da pomogne ukrupnjavanje poljoprivrednih imanja kako bi ta privredna grana donosila veće dobiti.

Glamočić je najavio da će u narednih mesec ipo biti isplaćeno “ono malo što je ostalo” dugovanja poljoprivrednicima za subvencije i dodao da će isplata ovogodišnjih početi posle 31. marta, kad bude završen proces registovanja poljoprivrednih gazdinstava.

Ministar je napomenuo da će pravilnici o tome biti uskoro gotovi i pozvao poljoprivredne proizvodjače da blagovremeno predaju neophodnu dokumentaciju i da prijave svoja gazdinstva, kako bi isplata subvencija mogla da počne što pre.

Domaćin je ministrima predstavio svoje gazdinstvo, na kojem uzgaja pet krava i isto toliko junica i koje obradjuje oko 60 hektara zemlje, ističući i niz problema s kojima se poljoprivrednici suočavaju, uz ostalo i to da manji proizvodjači veoma teško mogu da zakupe državno poljoprivredno zemljište.

Ministar Glamočić je napomenuo da je to jedan od mnogih nedostataka zakona o zemljištu i dodao da će izmenama i dopunama tog zakonskog propisa, koje će biti donete posle predstojećih izbora, mnoge stvari biti poboljšane.

U pripremi nacrta novog zakona o zemljištu “vodili smo računa baš o stočarima”, istakao je ministar i naglasio da bi ubuduće, savo ko gaji stoku, trebalo da ostvari pravo barem na hektar državnog zemljišta.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Povoljni krediti za agrar

Izvor: Večernje novosti, 08.Feb.2014

MINISTRI u tehničkoj Vladi Srbije Igor Mirović i Dragan Glamočić najavili su u subotu značajnu pomoć države poljoprivredi, u okviru koje će biti i kreditna linija u ukupnom iznosu od oko 80 miliona evra, uz vrlo povoljnu kamatnu stopu od četiri do šest odsto. Posle posete poljoprivrednom gazdinstvu...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.